Maal Hijrah, Antara kemuaan dan ketidak pedulikan

29 Disember 2008

Assalamualikum w.b.t
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Saat usai solat maghrib semalam, hendphone bergetar menandakan msg masuk. yup, masg dari seorang ikhwah mengucapkan selamat tahun baru hijrah. Ana hanay tersenyum dan membiarkan sahaja msg tersebut tanpa berbalas sbb kejap lagi nak baca doa awal tahun dengan semua ahli jemaah surau. seusai majlis tersebut, kami deberikan sebungkus makana untuk dibawa pulang..

Dalam keenakan yang kita kecapi di malaysia ini. kekadang kita lupa saudara seislam kita di sana. Ya, di semua negara islam yang mengalami pergolakan. lebih2 lagi Palestin. Smlm beberpa msg masuk ke inbox henset ana daripada ikhwah2 mendoakan agar ikhwah2 di palestin terus tegar imannya melawan yahudi Laknatullah.. Ya Allah, aku hanya mampu mendoakan saudara-saudara ku disana sedangkan aku aman dan tenang di malaysia. kekadang aku lupa mendoakan mereka di sana. Cukup makan kah mereka? ada ubat kah mereka? persoalan-persoalan ini yang seri kita abaikan. yang kita tahu hanya mengucapkan kata-kata simpati tanpa menolong mereka walau satu sen pon? Ya Allah, ini la kelewaan hamba-hambamu yang kurang bersyukur dengan nikmat yang telah kau berikan.

Apa yang rakyat malaysia fikirkan?
Adakah kereta-kereta besar yang difikirkan?
atau rumah-rumah baru yang akan dibina selepas kejadian runtuhan tanah di bukit antarabangsa? sbb duit kan bnyak dalam bank..
atau penambahan isteri walaupun dah cukup kuota.
cuba kita renung-renungkan..
saudara kita di palestin sedang bertungkus lumus menyelamatkan akidah dan agam islam sekrang ini, tapi apa yang kita buat hanya menjeling sebelah mata sambil bertungkus lumus menyiapkan persiapan tahun baru 2009.
Media-media masa hanya menlantangkan suara2 pemimpin-pimimpin yang penipu. Ya Allah, peliharakan kami dari kelewaan terhadap dunia.
Sama-sama kita doakan saudara-saudara kita dipalestine yang sedang berjuang fisabilillah.
Mohon pada semua umat islam..

Demi dakwah untuk Allah
AHMS..


1 ulasan:

izaanirfan berkata...

Salam akhi..
tajuk yang cukup menarik..
hehe..

 
Foto saya
Pemuda Kelantan, Eksekutif IT di sebuah syarikat Oil and Gas. seorang musafir mencari bekalan amal untuk meraih Husnul Khatimah, kerana pengakhiran yang baik akan mendapat sesuatu yang baik di sana..hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t "Tidak aku jadikan jin dan manusia itu melainkan hanyalah untuk beribadah kepadaKu"-51:56

Pengikut

Popular Posts