Liberalisme dan pluralisme, virus perosak jatidiri anak muda.

24 Februari 2014


Kira-kira seminggu yang lepas satu web portal berita telah memaparkan satu artikel yang bertajuk “Liberalisme, pluralisme anak muda semakin melebar” telah tersebar di laman social. Tertarik dengan tajuk, saya terus membuka link artikel untuk mengetahui apa yang cuba dibincangkan. Sedikit pun tidak memeranjatkan saya apabila kelihatan gambar dua orng tokoh anak muda yang tidak asing lagi menimbulkan berbagai kontroversi dalam kalangan mahasiswa beberapa tahun yang lepas. Sekarang mereka cuba pula untuk membawa idealogi-idealogi sesat yang kita sedia maklum bertentangan sekali dengan norma kehidupan dan syariat yang digariskan Islam. Kita juga maklum khalid ismath adalah penganut agama Syiah yang sememangnya terkeluar daripada landasan islam yang benar.

Sebelum menyentuh lebih jauh, apakah sebenarnya liberalisme dan pluralisme yang kononnya mendapat tempat dalam kalangan anak muda seperti yang dinyatakan oleh kedua-dua anak muda ini? Sudah banyak sebenarnya diperbincangkan sebelum ini hal-hal yang berkaitan dengan fahaman dan idealogi liberalisme dan pluralisme ini.

Secara ringkasnya golongan liberalisme dan pluralisme ini tidaklah menzahirkan diri mereka sebagai golongan yang menolak agama secara total tetapi berselindung disebalik satu idealogi atau gagasan yang mentafsir semula al-Quran, mengkaji semula agama, menila semula syariat dan hukum-hakam feqah. Golongan-golongan pro liberalisme ini menolak segala tafsiran-tafsiran berkaitan agama islam termasuk hal yang telah menjadi ijma’ ulama termasuk tafsiran daripada Rasullulah dan para sahabat serta ulama mujtahid kerana beranggapan tafsira-tafsiran seumpama ini adalah lama dan kolot serta tidak selari dengan perkembangan idealogi semasa sekalipun terpaksa menafikan hukum-hakam dan peraturan agama yang telah disabitkan dengan nas-nas syarak secara qat’ie. Seandainya hukum hakam itu tidak selari ataupun tidak menepati zaman, kemodenan, tanamdun global dan hak-hak manusia, hukum itu hendaklah seboleh-bolehnya ditolak secara total.

Sebenarnya, idealogi liberalism ini adalah lanjutan daripada fahaman modernisme islam yang telah muncul pada awal abad ke-19. Modernisme ini telah teracun dengan cara fikir barat yang berteraskan humanisme, sekularisme, rasionalisme dan liberalisme itu sendiri. Konsep-konsep ini sebenarnya refleksi kepada jiwa yang tidak beriman kerana kecewa dengan agama.

Ciri-ciri pemikiran islam liberal menurut khalif Muammar adalah seperti berikut:

1.       Pluralisme agama
2.       Penolakan terhadap syariah
3.       Rasionalisme dan sekularisme
4.       Penolakan terhadap autoriti keagamaan
5.       Kebebasan mentafsir teks-teks agama islam
6.       Tiada dakwaan kebenaran (faham relativisme).
7.       Mempromosikan nilai-nilai Barat.
8.       Pembebasan Wanita.
9.       Mendukung demokrasi liberal sepenuhnya.

Realitinya di Malaysia, fahaman-fahaman seumpama ini banyak dipelopori oleh ngo-ngo seperti Sisters in Islam (SIS), Islamic renaissance front (IRF), Institut kajian Dasar (IKD) dan lepak maqasid. Fahaman-fahaman seumpama ini yang berselindung disebalik hak asasi manusia, hak asasi rakyat, hak minority dan sebagainya menyebabkan ianya sukar dikesan oleh kebanyakan anak-anak muda dan mudah terjebak dengan kefahaman seumpama ini.. Lepak maqasid contohnya memberi ruang kepada sesiapa sahaja untuk melontarkan idea-idea dan fahaman-fahaman yang tersasar jauh dripada ruang lingkup syariat dan disiplin ilmu yang benar kerana hak dan kebebasan berfikir menggunakan logic akal semata-mata tanpa panduan wahyu. Natijahnya lahirlah pemuda-pemuda yang bebas berfikir sehingga ada sesetengahnya bercita-cita untuk melawan kuasa tuhan atau menjadi tuhan.  Bagi saya tidak pelik seandainya ada dikalangan anak-anak muda berkopiah/bertudung labuh, pelajar dari darul quran dan sebagainya mudah terjerumus dengan fahaman seperti ini, namun kesedaran haruslah disampaikan kepada mereka agar tidak tejebak lebih jauh lagi

Kebebasan beragama?
Menurut perlembagaan Malaysia, dalam perkara 11(4) ada menayatakan bahawa Undang-undang negeri dan mengenai Wilayah-wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa iktikad atau kepercayaan agama antara orang-orang yang menganuti agama Islam.

Mengikut undang-undang di Malaysia, menjadi satu kesalahan untuk agama-agama selain Islam menyebarkan fahaman mereka kepada penganut agama Islam, namun begitu, tidak lah menjadi kesalahan bagi penganut agama lain untuk mengamalkan ajaran masing-masing. Kalau mengikut orang-orang yang berfahaman liberal, tidak adil lah agama lain tidak dibenarkan untuk menyebarkan agama mereka. Sepatutnya agama lain juga ada hak yang sama untuk menyebarkan agama mereka. Di negara-negara Kristian lain, mana ada mereka menyekat agama Islam disebarkan.

Bagi saya, itu hanyalah satu ‘statement’ yang melucukan. Tidakkan kita melihat dunia pada hari ini di mana umat islam ditindas di sana-sini. Tidak perlu pergi jauh sehingga ke palestin mahupun negara barat. Lihat sahaja bagaimana saudara-saudara islam kita di Rohingya, selatan Thailand dan tragedy ambun di Indonesia, bagaimana umat islam dibunuh dengan kejam oleh penganut-penganut ekstrimist agama Buddha dan Kristian. Bukan setakat dinafikan hak untuk mengamalkan ajaran islam, tetapi dihalau daripada tanah kelahiran sendiri. Masjid-masjid dibakar dan diruntuhkan. Terkini, pembunuhan umat islam di afrika selatan oleh penganut agama Kristian. Itu masih belum sentuh lagi isu pengharaman pemakaian tudung di perancis dan beberapa negara barat yang lain termasuk juga Malaysia yang sesetengah majikan beragama bukan Islam tidak membenarkan pemakaian tudung kepada pekerja da nada juga yang tidak membenarkan pekerja lelaki Muslim untuk solat Jumaat.

Murtad itu satu hak?
Murtad didefinisikan sebagai meninggalkan agama islam dan keluar daripadanya selepas menganutinya. Murtad merupakan satu kesalahan jenayah hudud yang besar dimana pelakunya boleh dikenakan hukuman bunuh. Daripada perspektif perundangan Islam, tidak ada kebebasan bagi orang yang telah mengaku dirinya Islam. Jika orng-orng yang murtad ini dibiarkan begitu sahaja, orang-orang ini akan menjejaskan maqasid syariah yang pertama iaitu memelihara agama. Manakan tidak dizaman Saidina Abu Bakar As-Siddiq, beliau dengan tegas telah memerangi golongan-golongan yang murtad selepas kewafatan Rasullulah s.a.w.

Namun begitu, seringkali ada sesetengah golongan liberal seperti Farouq Musa (IRF) dan Khalid Jaafar (IKD) seringkali menyalah tafsirkan ayat “la ikra hafiidin-tiada paksaan dalam beragama” sebagai hujah bagi membenarkan orang-orang Islam untuk murtad. Tidak ada paksaan di dalam memeluk islam itu bukanlah memberikan kebebasan untuk seseorng itu keluar daripada agama dan bebas bermain-main dengan agama. Ayat daripada surah Al-Baqarah ayat 256 itu sebenarnya ditujukan kepada orang-orang yang masih belum memeluk Islam bahawasanya tidak ada paksaan baginya untuk memeluk Islam. Namun begitu, setelah memeluk islam, orang Islam akan terikat dengan amaran dan peringan daripada Allah s.w.t dalam surah Al-Baqarah ayat 217 yang bermaksud
“Sesiapa yang murtad di antara kamu daripada agamanya lalu mati dalam kekufuran, maka merekalah yang sia-sia amalannya di dunia dan di akhirat. Dan merekalah ahli neraka yang kekal di dalamnya”
Apa yang kita faham daripada ayat ini, bagaimana menjadi hukuman yang amat berat bagi sesiapa yang murtad dan keluar daripada Islam. Penafsiran yang lari daripada konteks dan mengikut kefahaman aqal semata-mata seperti yang dilakukan oleh kedua-dua tokoh liberal inilah yang sebenarnya membawa kepada salah faham kepada ayat isu tiada paksaan dalam beragama..

Kembalikan jatidiri anak muda.
Golongan-golongan belia atau anak-anak muda ini seharusnya lebih aggresif dalam makna mengembalikan jatidiri dan menjaga diri daripada mudah untuk dipengaruhi oleh idealogi-idealogi yang bertentangan dengan Islam ini. Anak-anak muda seharusnya tidak terlalu ghairah untuk terpengaruh dengan gerakan-gerakan ataupun tokoh-tokoh yang tidak mempunyai agenda perjuangan yang jelas dalam memartabatkan agama Islam. Kaji dan fahamkan secara mendalam agenda yang ingin dibawa. Golongan belia juga dinasihatkan agar bersungguh-sungguh dalam bidang perundangan, falsafah dan syariah. Elemen-elemen ini penting bagi mewujudkan sisi sudut pandang yang sesuai degan neraca Islam dalam konteks negara Malaysia dan mampu untuk mebezakan atara perkara yang Haq dan perkara-perkara yang bhatil. Sebagai seorng mukmin yang beriman dan memahami bahawa Islam itu adalah yang tertinggi dan tidak ada yang lebih tinggi daripada Islam seharusnya merasa Izzah dengan Islam yang dianuti dan tidak meletakkan Islam setaraf dengan agama-agama lain. Jadi, dengan jelas idealogi liberalisme dan pluralisme ini akan mudah ditolak.


Degree in computer??

22 Oktober 2012

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..



Assalamualaikum w.b.t.. salam sejahtera, salam 1 aqidah, salam 1 malay..errr.. Ok, insyaAllah, entry khas ini ditujukan khas buat adik-adik junior yang masih kepeningan untuk memilih kos apakah yang perlu diambil untuk sambung degree bulan 3 nanti.. Saya cuma memberikan sedikit guideline sahaja ada apa2 yang perlu mengikut apa yang saya tahu. (skema giler ayat)..hehe..

Berikut adalah guideline nya:

#1-Pilih Course yang diminati!
Ya, pilihan yang paling tepat adalah kursus yang diminati oleh diri sendiri.. bukan yang diminati oleh kawan, atau kawan kepada kawan, atau yang lebih membimbangkan awek sendiri atau awek kepada kawan.. Ingat pilih kursus yang kita sendiri MINAT. Itu akan lebih menjamin kesungguhan kita untuk belajar dimasa akan datang

#2 - Buat Research.
Fokus pada kursus yang kita nak ambik.. kemudian buatlah sedikit research berkenaan dengan kos yang diambil, bagaimana struktur akademiknya, peluang pekerjaan, gaji, pastu nilai-nilai diri yang perlu ada pada kita untuk pekerjaan tersebut. Cth mcm system analyst. Boleh tgk disini dan disini . Buatlah research sampai hati anda puas berkenaan dengan kos yang nak diambil

#3 - Masih blur lagi?
Tanyalah pendapat-pendapat abang-abang /kakak-kakak senior yang telah sambung ijazah. Timbang baik buruk dalam setiap apa yang diceritakan oleh mereka. *Jangan percaya sangat kat depa ni.. ada tokok tambah cerita nanti or cerita nak gebang2 je, tp..hehe.. dgn abg insyaAllah, xde nak gebang2.hihi.. ^_^..


#4 - Tanyalah Dia..
ehem, Dia tu bukan awek or sapa2.. tp tanyalah Dia yang menciptakan kita.. jika masih belum punyai jawapan yang solid untuk pilih kos apa, buatlah solat Hajat dan Istikharah.. moga-moga Allah berikan yang terbaik buat kita.. Dia yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.
"..Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." [Al-Baqarah : 216]
tenangkan hati, jagan gopoh dalam membuat keputusan, mintalah pada Allah dengan sungguh-sungguh dan letakkan sepenuh tawakal padanya.. insyaAllah, Dia akan bagi yang terbaik buat kita.. yosh..

Jadi tu la sedikit perkongsian guidelinenya.. kalau hati dah tetap dan yakin dengan pilihan, jalan je insyaAllah.
*keputusan nanti xsemestinya dapat seperti yang kita mintak (sesetengahnya). ok, just do your best!

Bsc. Of Science (Hons) Information System Engineering..


Baiklah, abg akan fokus pada kos yang abg ambik sekarang.. dalam bahasa melayunya dia dipanggil Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) kejuruteraan Sistem Maklumat. Berkod CS226. Basically, kos ni berkaitan dengan Project management. Bagimana kita nak menguruskan pembangunan sesuatu projek berasakan sistem maklumat. Banyak fokus kepada process pembangunan sistem. Apa yang blajar time diploma dulu pun ada mcm SDLC (System Development Life Cycle) tp sangat2 detail dan lebih mendalam dengan bermacam-macam methodology.. Sem 1 ni banyak membaca je (semua subjek membaca) termasuklah subjek2 elektif mcm bel, technoprunureship-ENT600 (sory, xreti eja..haha).. banyak buat research, and presentation. Tiap2 sem mmg akan ada projek + presentation. Kna hilangkan rasa malu untuk menemu bual syarikat2.. banyak mengkaji business rule dalam company dan bagaimana sistem maklumat yang kita akan bina itu nanti akan menyelesaikan masalah sesebuah company. Perlu ada minat yang mendalam la dalam mengkaji dan memahami business rule dalam sesebuah company.. kerja nanti insyaAllah boleh jadi Project manager, System analyst, software engineer, System engineer or buka consultant sendiri dan lain2 (depend on rezeki yang Allah berikan). So, skarang ikhlaskan diri, belajar tu selain nak ilmu dan kerja best2 biarlah dapt redho Allah s.w.t semata-mata.. bila Allah redha, yang lain InsyaAllah akan mudah. ^_^..

Susah? Penat? Huh, belajar fitrahnya mcm tu. Perlu kesungguhan. time degree ni dah xsama macam diploma dulu. Boleh rileks2 lagi, assignment xbanyak.. banyak pun sempat kalau buat last-last minutes (mcm biasa je kan).. Degree ni hampir setiap Subjek ada projek. So kna pandai-pandai la arrange masa, buat schedule, praktikan skill life management mcm priority windows2 tah apa nama tu.. rajin2 la jumpa lecturer sbb lecturer xambi kesah pun ko datang ke x, hantar assignment ke x (kebanyakan la mcm tu)..

insyaAllah, tu la sedikit perkngsian ringkas abg senior yang bru dok kat part 3 ni.. ada 4 part lagi sebelum habis..huhu.. All the best utk adk2 semua.. I pray for your success.. may Allah help you to choose the best that really suite you, amin =)..wallahualam..

Tips Exam

09 Mac 2012

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, segala puji dan puja sama2 kita rafakkan pada Allah s.w.t kerana dengan izinnya, kita masih lagi mampu menghela nafas, menghirup udara untuk terus sujud dan beribadah pada Allah s.w.t.. selawat dan salam  keatas qudwah hasanah umat islam, Muhammad Bin Abdullah, Nabi dan Rasul yang paling kita cintai kerana semangat juang Baginda, kita sama2 dapat merasai nikmat IMAN dan ISLAM di muka bumi malaysia ni ^_^..

sblm meneruskan penulisan, sy ingin memohon ampun dan perlindungan darp Allah s.w.t darp perasaan riak, ujub dan taqabbur serta melindungi hati-hati kita darp berolak-balik kepada perkara maksiat. Semoga Allah melindungi hati-hati kita dengan nur hidayah daripada Nya..amin...Yeah!!!! semnagat..huhu..

Segala perkongsian dalam penulisan ini, adalah berdasarkan apa yang saya praktikkan hasil pembelajaran drp usrah/ceramah/daurah/seminar dan saya bukanlah seorang ustaz ataupun ulama' ataupun orang-orang alim.. saya hanya hamba Allah yg lemah dan hina, yang hanya mengharapkan redho, rahmat serta keampunan darp Allah s.w.t.. dan sekadar ingin melaksanakan tugasan sebagai seorng khalifah/daie/pendakwah diatas muka bumi Allah s.w.t ini =)..

Ok, saya mulakan perkongsian ni dengan sebuah hadith diriwayatkan dalam kitab sahih Imam Al-Bukhori dan Imam Muslim

إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ آَانَ تْ
هِجْرَتُهُ إِلىَ اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلى اللهِ ورَسُولِهِ وَمَنْ آَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا یُصِيْبُهَا أَوِ امْرَأَ ةٍ
یَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan.

Hadith berkenaan dengan niat ini sangat popular. Ya, semua perkara perlu dimulakan dengan niat. Kalau niatnya betul, insyaAllah betullah tindakan nya dan begitulah sebaliknya.. perkara pertama yg perlu sama-sama kita muhasabah adalah niat dan juga matlamat kita, kerana niat yg benar akan memacu kearah matlamat yg betul. Contohnya kalau seseorng yg nak menikah dengan seorang wanita yg solehah, dia tak kan pergi cari di rumah2 urut atau rumah pelacuran.. betul x? lebih kurang mcm tu la... (nak menikah, kna minta tolong ustaz carikan..opss.. terbabas ke topic lain..ececece..huhu..

Tips #1, Betulkan niat dan matlamat.

Orait.. mula-mula, kita kna setkan matlamat jangka panjang dan juga matlamat jangka pendek.. Biasanya matlamat jangka panjang perlu tetap, dan matlamt jangka pendek mungkin akan berubah.. Ok, sapo buleh teko gapo matlamat jangka panjang? Ha, nikah? kijo sedap? mongek dengan awek cun? khatam quran? wak rumoh besar kat negeri miskin mcm kelate? haha.. semua salah.. Jawapannya adalah kemana yg kita akan tuju selepas kematian nanti dan semestinya setiap orng inginkan syurga kan? Jadi, kalau inginkan syurga, mestilah tindakan kita itu perlu selari dan selaran dengan kehendak syariat serta mampu merai redho Allah kan? haa.. jadi niatkan semua perkara yg kita buat itu kerana Allah s.w.t.. adapaun matlamat jangka masa pendek itu adalah apa yg kita nak di masa hadapan.. mcm kite katekan kereta besar, rumah besar, gaji  besar, bini solehah tu, kita nak laa.. namun harus diingat, semuanya perlu berlandaskan syariat!.

ok, usai tips satu, sy akan fokus pada tips utk menghadapi exam.. bila mula dah betul, baru kita bleh proceed kepada matlamat kita..betol x kawan2 (gaya ala2 steve dalam rancangan blues clues)

Tips #2 Restu Mak, abah dan juga pensyarah.

Sebelum memulakan peperiksaan, biasanya minta la maaf pada pensyarah-pensyarah dan juga minta agar mereka meredhokan ilmu2 yang telah dipelajari agar mudah kita gunakan untuk exam nanti.. ye la terkadang dalam kelas over bergurau dengan lecturer, takut mereka terasa atau konflik2 yg pernah kita timbulkan.. dan yg paling penting skali, ambk la peluang sekejap balik kerumah (untuk yg jarang balik kerumah sbb yg balik tiap2 minggu tu, mmg slalu dapt restu kan?).. minta mak dan ayah kita untuk sama-sama mendoakan kejayaan kita. Jangan balik nak mintak duit je.. pastu blanja gewe.. -_-".. der, jangan bikin malu kaum adam der..huhu (bg sapa2 yg gewe la)..

Gambar hiasan =)


Tips #3 - Persiapan untuk berperang

Ok memandangkan mundok telah ditutup untuk beli bedil dan senjata2 lain..kita pergi ke mudo osman utk beli 'kakah' alat tulis.. pastikan semua alatan lengkap sebelum exam mcam kite katekan pen, kertas, roba, kakuleter, dan sebaginya lengkap. Ni jugak bagi memudahkan kita untuk study nanti.. Xde la nak pegi pinjam-pinjam dengan kawan plak. Pastikan juga past sem final exam paper dicetak awal2 supaya mudah buat revision dan dapt predict trend soalan tu.. buat past2 sem dan chek jawapan dengan lecturer masing2 ok.. sy xnak menyentuh sangat perihal cara study yg paling baik dan masa study yang paling effective sebab saya yakin, masing-masing ada caranya yang tersendiri untuk mengulangkaji pelajaran..

bawok blakow la pensil warna, krayon, gorek untuk paper calculus  dan coding  C++ atau JAVA


Tips #4 Tidur awal

Biasanya pukul berapa anda tidur? Sy penah tgk kawan2 yg tidur lambat. Terkadang pukul 4,5 pagi xtidur lagi.. ada pun sesetengah nya, tak tidor-tidor sehiggalah usai paper yg diambilnya itu.. dan saranan saya, jangan la buat sebegitu sebab cara tersebut bukan setakat melemahkan fizikal anda, tetapi turut melemahkan minda.. ikutlah fitrah yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t agar kita beristirahat pada waktu malam..dan saya tidak pernah memaksa tubuh untuk stay up sebegitu rupa.. kalau rasa xlarat terus je tidur jangan dipaksa-paksa. Sbb kalau otak penah, tumpuan masa menjawa exam nanti akan terganggu dan kita xmampu untuk berfikir secara rasional (buka gilo la..huhu).. Sy penah cuba tidur seusai solat isyak, lebih kurang jam 10.30 malam..dan secara automatiknnya terbagun lebih kurang jam 4 pagi.. waktu tu, otak terasa sangat segar dan apa yg saya baca mudah ingat dan faham.





Tips #5 Bangun awal dan solat
"Wahai orang-orang yang berselimut (Muhammad)! Bangunlah untuk solat pada malam hari, kecuali sebagian kecil. " (Al-Muzzammil ayat 1-2)
" Sungguh, bangun malam itu lebih kuat (mengisi jiwa) dan (BACAAN diwaktu itu) lebih BERKESAN" (Al-Muzzammil ayat 6)

Kalau dah tidurnya awal, bangun awal la der! beyeh?.. ok, bila tidur dah awal, make sure bangun pun awal. Waktu yg biasa sy amalkan adalah jam 5.00 - 5.15 pagi.. kunci jam dan setkan minda anda untuk bangun awal.. sebelum tidur, mohonlah doa pada Allah s.w.t supaya dipermudahkan bagun awal. Kalau dah bangun awal tu, luangkan sedikit masa untuk solat sunat tahhajud, taubat hajat dan witir. Masa ni adalah antara masa yg mana doa adalah mustajab. Mohonlah pada Allah s.w.t dengan sunguh2.. biar menangis2 takpe.. kalau xmampu nangis, buat2 nangis jgk.. insyaAllah, hati akan menjadi tenang dan lapang disaat air mata mengalir..T_T..sob3..huhu.. alhamdulillah, benda ini sy sentiasa lazimi membuatnya walaupun tidaklah mampu untuk buat 7 kali seminggu tp usahakan jgk agar mampu istiqamah ^_^ paling2 kurang pun 1-3 kali seminggu..

Tips #6 solat subuh berjemaah
"Dan dirikanlah pula solat subuh. Sesungguhnya solat subuh itu disaksikan oleh malaikat" (Al-Isra' ayat 78)

Tahukah anda waktu solat yang paling sikit makmumnya adalah diwaktu subuh? fakta mengerikan ini terjadi dihampir semua masjid2 dan surau2..tidak terkecuali masjid belukar dan juga pusat islam uitm..betul x? Kenapa hal ini berlaku? Benda ini sangat2 la penting lebih2 lagi kepada orang2 yg mewakafkan diri mereka sebagai pejuang islam ataupun daie.. terkadang sya perhatikan ada sesetang orang yang apabila bercakap isu politik islam.. perghh... berdegung degang.. tp bila time subuh berjemaah dimasjid./surau. 0..huhu.. ape kes? Saya teringat kata-kata seorang pendeta yahudi dalam majalah yg saya mabaca ERAMUSLIM DIGEST.. majalah terbitan dari indonesia.. katanya "Mereka tidak takut dan yakin umat islam tidak akan mampu mengalahkan mereka sehingga mana jemaah solat subuh di masjid adalah menyamai jumlah jemaah ketika solat jumaat".. pergh.. jauh lagi tu, tp ini tidak mustahil kita dapat lakukannya..harus Yakin dan berusaha dan perlu mulakan dalam diri kita! ayuh!!

Why it's so hard

Tips #7 Tidak tidur selepas subuh

"Berpagi-pagilah kalian (memulakan aktiviti pada awal pagi) untuk mencari rezeki dan keperluan" Riwayat Al-Tabrani
Haa.. ni la perkara yg biasa kita lakukan..tak terkecuali sya kadang2..sebaik2 nya, lepas solat tu, luangkan sedikit masa untuk study, dan refresh balik apa yg dibaca semalam.. time otak segar2 ni la masuk apa yang dibaca.. kalau tips orang-orang tua dulu, kalau tidur selepas subuh ayam patuk rezeki tu.. malu la sket dengan ayam.. pagi2 diaorng dh bangun cari rezeki.. kita tidur plak.. -__-"



Tips #8 Solat Hajat sebelum ke dewan peperiksaan

Hal ni, ada saya komen dalam facebook saya.. alhamdulillah, memang setiap kali sebelum melangkah masuk ke dewan peperiksaan, saya akan solat hajat dahulu.. mohon agar Allah permudahkan menjawab dan kuatkan ingatan serta memberi kefahaman.. lepas kita usaha, study bagai tu.. solat hajat adalah salah satu tawakkal dan juga doa saya pada Allah s.w.t dan saya tak pernah miss pun benda ni semenjak semester 1. Jangan lupa doakan juga pada kawan2 kita sbb bukan kita je nak berjaya, kalau boleh, kawan2 di sekeliling juga turut berjaya.. biasanya, kalau exam waktu pagi, saya lakukan juga solat sunat dhuha sbb dalam solat dhuha juga ada kaifiyatnya yg tersendiri..

Tips #9 Baca Quran

Salah satu perkara yg saya biasa lakukan sebelum mula study adalah dengan memaca quran.. tak perlu banyak, cukuplah sekadar seheli dua. kalau mampu habiskan satu juz lagi bagus (memakan masa lebih kurang 45 minit).. buat sekadar yg mampu sebab yg penting baca! Jangan la baca post2 facebook atau 9gags plak sblm study tu..Bacaan quran sebenarnya bleh membersihkan hati dan memberi ketenangan. Ilmu itu adalah cahaya. Macam mana cahaya nak masuk kalau hati gelap. Jadi, Quran berfungsi untuk membersihkan hati yang kotor dan apabila hati bersih dan tenang, kita akan boleh fokus belajar.

Tips #10 Solat berjemaah / awal waktu

Saat azan dilaungkan, apa perasaan kita? adakah feeling less atau xsenang duduk utk terus solat? semuanya bergantung pada sensetiviti iman kita. Terkadang kita terleka, mungkin terlalu kuat main facebook menelaah pelajaran sehingga terlupa bahawa waktu solat sudah hampir tamat.. sebaik-baiknya bagi siswa, pause dulu study dan majulah ke masjid/surau atau setidak-tidaknya, berjemaah dengan kawan-kawan sebilik sekiranya masjid/surau jauh. Bagi yg siswi, solatlah diawal waktu, pastinya ada barokah apa yg kita study dan insyaAllah, Allah akan permudahkan kita faham.. Jangan lupa untuk  berdoa ketika mana disujud terakhir tu =) * tips yg dipesan oleh akhi amin baek (best student kat UTP)..huhu

Tips #11 Belajar dan mengajarkan (Golongan Rabbani)
"Tidak wajar bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Al Kitab, hikmah dan kenabian, lalu dia berkata kepada manusia: "Hendaklah kamu menjadi penyembah-penyembahku bukan penyembah Allah." Akan tetapi (dia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang rabbani, karena kamu selalu mengajarkan Al Kitab dan disebabkan kamu tetap mempelajarinya. "Surah  Ali-Imran ayat 79

Tips terakhir adalah... ajarilah sahabat2 anda yg kurang memahami.. cari ini adalah sangat berkesan kerana kita mampu untuk memahami apa yg kita belajar itu apabila kita mampu untuk mengajar orang lain. kerana dalam proses ini, akan berlaku proses perbincangan yg mana dalam masa yg sama, kita juga mungkin akan menerima input2 baru darp sahabat2 kita.. jadi berlumba-lumba lah menjadi orang2 yg lebih memahami. InsyaAllah kalau kita ikhlas mengajar sahabat2 kita, Allah akan menambah lagi ilmu2 kepada kita.. jangan sesekali menjadi orang2 yg kedekut ilmu. sebab itu terkadang, sya xkesah ada junior2 untuk tanyak soalan dan saya akan cuba membantu sedaya mungkin..selain dapt tologn kawan, dalam masa yg sama, ia jugak dapt rapatkan ukhuwah dengan sahabat2.. dan itulah saat yg paling best dan membahagiakan..haha..


Alhamdulillah..sekadar itu yg saya mampu nukilkan..moga perkongsian yg biasa-biasa dari hamba Allah yg lemah ini bisa membantu sahabat2 disekeliling saya..semoga kita tetap terus istiqamah melakukan perkara2/ibadah2 yg baik ini tidak hanya ketika study dan exam week sahaja, tetapi waktu2 yang lain juga sepanjang masa sehingga mati, dan saya doakan juga agar kita sama2 mampu memperoleh kejayaan seterusnya menjadi Muslim yang bermanfaat kepada Islam, bangsa dan agama.. wallahualam.. ^_^..

p/s: sebarang komen, persoalan dan perkongsian bolehlah dishare sama2 ^_^



 
Foto saya
Pemuda Kelantan, Eksekutif IT di sebuah syarikat Oil and Gas. seorang musafir mencari bekalan amal untuk meraih Husnul Khatimah, kerana pengakhiran yang baik akan mendapat sesuatu yang baik di sana..hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t "Tidak aku jadikan jin dan manusia itu melainkan hanyalah untuk beribadah kepadaKu"-51:56

Pengikut

Popular Posts