Coretan dalam masa terluang

06 April 2011

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Alhamdulillah wa syukurlillah kerana kita masih lagi dikurniakan nikmat Iman dan Islam, diberikan kekutan untuk terus menjalani hidup sebagai seorang muslim. 

Syukur juga pada Allah s.w.t kerana memberi ruang dan sedikit masa untuk saya update blog ini yang sudah hampir 5 bulan tidak diupdate atas beberapa sebab. Seperti yang saya jangka juga bahawa semester ini merupakan semester yang sangat sibuk. Sibuk denga belajar, aktiviti persatuan dan juga aktiviti dakwah insyaAllah..

alhamdulillah, pg tadi usai solat tahjud dan subuh, terfikir nak update blog. Habis sahaja 1/2 juz' bacaan quran pagi ini, saya warm up laptop yang sememangnya jarang di shut down, hanya dalam mode sleep sahaja bagi mempercepatkan saya menggunakan laptop. Banyak pula kerja-kerja yang dirancang untuk disiapkan hari ini. Design, proposal assignment programming.. programming sistem.. mini project multimedia menggunakan flash, Dreamweaver, dan perisian2 lain.. meeting persatuan, proposal program sem depan. pembangunan website KRIM dan persatuan sains komputer (scico), database KRIM dan scico.. ditambah lagi beberapa test akan hadir diminggu2 terkahir ni cukup memenatkan. Terkadang tiada masa untuk berehat2.. masa yang senggang dipenuhi dengan menyiapkan assingment dan sebagainya. Sehingga terkadang terlupa untuk menyentuh Quran.. astagfirullah..

Sesibuk mana pun kita sebenarnya, janganlah sesekali lupa akan tanggungjawab kita pada Allah s.w.t. Solat berjemaah atau solat diawal waktu, bacaan quran, istigfar dan sebagainya. Terkadang dalam sibuk2 membuat kerja, kita lupa pada Allah s.w.t. Sudah semestinya apabila lupa pada Allah, akhlak kita juga akan berubah. Mudah berputus asa, cepat marah, kurang sabar dan sebagainya. Oleh yang demikian, ambil la sediki masa bermuhasabah diri, bersihkan semula segala niat2 yang tidak baik, sucikan hati-hati kita ini dengan bacaan Quran dan istigfar insyaAllah hati kita ini akan menjadi tenang. Bukankah Allah telah berfirman dalam Surah Ar-Rad ayat ke 28 mafhumNya

"Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenteram" [13:28]
Dan pesanan saya pada mahasiswa2 yang sedang menunggu beberapa minggu lagi sebelum menduduki exam.Tenang-tenangkan fikiran walaupun sibuk dengan pelbagai kerja dan tekanan. Serta banyak-banyaklah berdoa kerana hanya pada Allah s.w.t sahajalah tempat kita bergantung, tempat kita memohon pertolongan, tempat kita meluahkan masalah kita. InsyaAllah Allah akan membantu kita dan yakinlah dengan sepenuh hati. selamat beramal buat semua.


p/s: Ana amat-amat merindui ikhwah2 yang sudah lama xketemu. kalau on9 di facebook tu, msg2 la ana. Ana nak PM antum, tkut mengganggu antum je. ye la, masing2 kan sibuk dengan study, program dan sebagainya. Sekadar ingin medapatkan sedikit nasihat drp ikhwah2.. kawan2 ana kat sini xpenah memberi nasihat membina dan nasihat yang berteraskan iman. huhu~~ sedih T_T..hehe..

pada akhi Nukman, barakallahu lakuma.. moga Allah merahmati dan mempermudahkan segala urusan antum dalam pernikahan 1 Mei ni. InsyaAllah kalau xde masalah, ana akan hadirkan diri.. Ana Uhibukafilla ^_^..

2 ulasan:

Hariz Khair Ad-Deen berkata...

Salam akh..

Busynya nta.. huhu

Xpe..
Biar kita busy dgn pkr2 baik..
Spy kita tiada msa utk bbuat pkr2 lagha, inshaAllah

smoga tsabat

ps: kami di sni busy jga..

AhMiEzZ berkata...

wslm..
hehe.. agak la..
tp sesibuk mana pun kita, tanggungjawab pada Allah, dakwah, ikhwah2, family, stdy dsbnya xbleh diabaikan..huhu

krim salam kat ikhwah2 utp.. sibuk semua..nak chat sekejap pon dah xsempat..

 
Foto saya
Pemuda Kelantan, Eksekutif IT di sebuah syarikat Oil and Gas. seorang musafir mencari bekalan amal untuk meraih Husnul Khatimah, kerana pengakhiran yang baik akan mendapat sesuatu yang baik di sana..hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t "Tidak aku jadikan jin dan manusia itu melainkan hanyalah untuk beribadah kepadaKu"-51:56

Pengikut

Popular Posts