Tips Exam

09 Mac 2012

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, segala puji dan puja sama2 kita rafakkan pada Allah s.w.t kerana dengan izinnya, kita masih lagi mampu menghela nafas, menghirup udara untuk terus sujud dan beribadah pada Allah s.w.t.. selawat dan salam  keatas qudwah hasanah umat islam, Muhammad Bin Abdullah, Nabi dan Rasul yang paling kita cintai kerana semangat juang Baginda, kita sama2 dapat merasai nikmat IMAN dan ISLAM di muka bumi malaysia ni ^_^..

sblm meneruskan penulisan, sy ingin memohon ampun dan perlindungan darp Allah s.w.t darp perasaan riak, ujub dan taqabbur serta melindungi hati-hati kita darp berolak-balik kepada perkara maksiat. Semoga Allah melindungi hati-hati kita dengan nur hidayah daripada Nya..amin...Yeah!!!! semnagat..huhu..

Segala perkongsian dalam penulisan ini, adalah berdasarkan apa yang saya praktikkan hasil pembelajaran drp usrah/ceramah/daurah/seminar dan saya bukanlah seorang ustaz ataupun ulama' ataupun orang-orang alim.. saya hanya hamba Allah yg lemah dan hina, yang hanya mengharapkan redho, rahmat serta keampunan darp Allah s.w.t.. dan sekadar ingin melaksanakan tugasan sebagai seorng khalifah/daie/pendakwah diatas muka bumi Allah s.w.t ini =)..

Ok, saya mulakan perkongsian ni dengan sebuah hadith diriwayatkan dalam kitab sahih Imam Al-Bukhori dan Imam Muslim

إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ آَانَ تْ
هِجْرَتُهُ إِلىَ اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلى اللهِ ورَسُولِهِ وَمَنْ آَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا یُصِيْبُهَا أَوِ امْرَأَ ةٍ
یَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan.

Hadith berkenaan dengan niat ini sangat popular. Ya, semua perkara perlu dimulakan dengan niat. Kalau niatnya betul, insyaAllah betullah tindakan nya dan begitulah sebaliknya.. perkara pertama yg perlu sama-sama kita muhasabah adalah niat dan juga matlamat kita, kerana niat yg benar akan memacu kearah matlamat yg betul. Contohnya kalau seseorng yg nak menikah dengan seorang wanita yg solehah, dia tak kan pergi cari di rumah2 urut atau rumah pelacuran.. betul x? lebih kurang mcm tu la... (nak menikah, kna minta tolong ustaz carikan..opss.. terbabas ke topic lain..ececece..huhu..

Tips #1, Betulkan niat dan matlamat.

Orait.. mula-mula, kita kna setkan matlamat jangka panjang dan juga matlamat jangka pendek.. Biasanya matlamat jangka panjang perlu tetap, dan matlamt jangka pendek mungkin akan berubah.. Ok, sapo buleh teko gapo matlamat jangka panjang? Ha, nikah? kijo sedap? mongek dengan awek cun? khatam quran? wak rumoh besar kat negeri miskin mcm kelate? haha.. semua salah.. Jawapannya adalah kemana yg kita akan tuju selepas kematian nanti dan semestinya setiap orng inginkan syurga kan? Jadi, kalau inginkan syurga, mestilah tindakan kita itu perlu selari dan selaran dengan kehendak syariat serta mampu merai redho Allah kan? haa.. jadi niatkan semua perkara yg kita buat itu kerana Allah s.w.t.. adapaun matlamat jangka masa pendek itu adalah apa yg kita nak di masa hadapan.. mcm kite katekan kereta besar, rumah besar, gaji  besar, bini solehah tu, kita nak laa.. namun harus diingat, semuanya perlu berlandaskan syariat!.

ok, usai tips satu, sy akan fokus pada tips utk menghadapi exam.. bila mula dah betul, baru kita bleh proceed kepada matlamat kita..betol x kawan2 (gaya ala2 steve dalam rancangan blues clues)

Tips #2 Restu Mak, abah dan juga pensyarah.

Sebelum memulakan peperiksaan, biasanya minta la maaf pada pensyarah-pensyarah dan juga minta agar mereka meredhokan ilmu2 yang telah dipelajari agar mudah kita gunakan untuk exam nanti.. ye la terkadang dalam kelas over bergurau dengan lecturer, takut mereka terasa atau konflik2 yg pernah kita timbulkan.. dan yg paling penting skali, ambk la peluang sekejap balik kerumah (untuk yg jarang balik kerumah sbb yg balik tiap2 minggu tu, mmg slalu dapt restu kan?).. minta mak dan ayah kita untuk sama-sama mendoakan kejayaan kita. Jangan balik nak mintak duit je.. pastu blanja gewe.. -_-".. der, jangan bikin malu kaum adam der..huhu (bg sapa2 yg gewe la)..

Gambar hiasan =)


Tips #3 - Persiapan untuk berperang

Ok memandangkan mundok telah ditutup untuk beli bedil dan senjata2 lain..kita pergi ke mudo osman utk beli 'kakah' alat tulis.. pastikan semua alatan lengkap sebelum exam mcam kite katekan pen, kertas, roba, kakuleter, dan sebaginya lengkap. Ni jugak bagi memudahkan kita untuk study nanti.. Xde la nak pegi pinjam-pinjam dengan kawan plak. Pastikan juga past sem final exam paper dicetak awal2 supaya mudah buat revision dan dapt predict trend soalan tu.. buat past2 sem dan chek jawapan dengan lecturer masing2 ok.. sy xnak menyentuh sangat perihal cara study yg paling baik dan masa study yang paling effective sebab saya yakin, masing-masing ada caranya yang tersendiri untuk mengulangkaji pelajaran..

bawok blakow la pensil warna, krayon, gorek untuk paper calculus  dan coding  C++ atau JAVA


Tips #4 Tidur awal

Biasanya pukul berapa anda tidur? Sy penah tgk kawan2 yg tidur lambat. Terkadang pukul 4,5 pagi xtidur lagi.. ada pun sesetengah nya, tak tidor-tidor sehiggalah usai paper yg diambilnya itu.. dan saranan saya, jangan la buat sebegitu sebab cara tersebut bukan setakat melemahkan fizikal anda, tetapi turut melemahkan minda.. ikutlah fitrah yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t agar kita beristirahat pada waktu malam..dan saya tidak pernah memaksa tubuh untuk stay up sebegitu rupa.. kalau rasa xlarat terus je tidur jangan dipaksa-paksa. Sbb kalau otak penah, tumpuan masa menjawa exam nanti akan terganggu dan kita xmampu untuk berfikir secara rasional (buka gilo la..huhu).. Sy penah cuba tidur seusai solat isyak, lebih kurang jam 10.30 malam..dan secara automatiknnya terbagun lebih kurang jam 4 pagi.. waktu tu, otak terasa sangat segar dan apa yg saya baca mudah ingat dan faham.





Tips #5 Bangun awal dan solat
"Wahai orang-orang yang berselimut (Muhammad)! Bangunlah untuk solat pada malam hari, kecuali sebagian kecil. " (Al-Muzzammil ayat 1-2)
" Sungguh, bangun malam itu lebih kuat (mengisi jiwa) dan (BACAAN diwaktu itu) lebih BERKESAN" (Al-Muzzammil ayat 6)

Kalau dah tidurnya awal, bangun awal la der! beyeh?.. ok, bila tidur dah awal, make sure bangun pun awal. Waktu yg biasa sy amalkan adalah jam 5.00 - 5.15 pagi.. kunci jam dan setkan minda anda untuk bangun awal.. sebelum tidur, mohonlah doa pada Allah s.w.t supaya dipermudahkan bagun awal. Kalau dah bangun awal tu, luangkan sedikit masa untuk solat sunat tahhajud, taubat hajat dan witir. Masa ni adalah antara masa yg mana doa adalah mustajab. Mohonlah pada Allah s.w.t dengan sunguh2.. biar menangis2 takpe.. kalau xmampu nangis, buat2 nangis jgk.. insyaAllah, hati akan menjadi tenang dan lapang disaat air mata mengalir..T_T..sob3..huhu.. alhamdulillah, benda ini sy sentiasa lazimi membuatnya walaupun tidaklah mampu untuk buat 7 kali seminggu tp usahakan jgk agar mampu istiqamah ^_^ paling2 kurang pun 1-3 kali seminggu..

Tips #6 solat subuh berjemaah
"Dan dirikanlah pula solat subuh. Sesungguhnya solat subuh itu disaksikan oleh malaikat" (Al-Isra' ayat 78)

Tahukah anda waktu solat yang paling sikit makmumnya adalah diwaktu subuh? fakta mengerikan ini terjadi dihampir semua masjid2 dan surau2..tidak terkecuali masjid belukar dan juga pusat islam uitm..betul x? Kenapa hal ini berlaku? Benda ini sangat2 la penting lebih2 lagi kepada orang2 yg mewakafkan diri mereka sebagai pejuang islam ataupun daie.. terkadang sya perhatikan ada sesetang orang yang apabila bercakap isu politik islam.. perghh... berdegung degang.. tp bila time subuh berjemaah dimasjid./surau. 0..huhu.. ape kes? Saya teringat kata-kata seorang pendeta yahudi dalam majalah yg saya mabaca ERAMUSLIM DIGEST.. majalah terbitan dari indonesia.. katanya "Mereka tidak takut dan yakin umat islam tidak akan mampu mengalahkan mereka sehingga mana jemaah solat subuh di masjid adalah menyamai jumlah jemaah ketika solat jumaat".. pergh.. jauh lagi tu, tp ini tidak mustahil kita dapat lakukannya..harus Yakin dan berusaha dan perlu mulakan dalam diri kita! ayuh!!

Why it's so hard

Tips #7 Tidak tidur selepas subuh

"Berpagi-pagilah kalian (memulakan aktiviti pada awal pagi) untuk mencari rezeki dan keperluan" Riwayat Al-Tabrani
Haa.. ni la perkara yg biasa kita lakukan..tak terkecuali sya kadang2..sebaik2 nya, lepas solat tu, luangkan sedikit masa untuk study, dan refresh balik apa yg dibaca semalam.. time otak segar2 ni la masuk apa yang dibaca.. kalau tips orang-orang tua dulu, kalau tidur selepas subuh ayam patuk rezeki tu.. malu la sket dengan ayam.. pagi2 diaorng dh bangun cari rezeki.. kita tidur plak.. -__-"



Tips #8 Solat Hajat sebelum ke dewan peperiksaan

Hal ni, ada saya komen dalam facebook saya.. alhamdulillah, memang setiap kali sebelum melangkah masuk ke dewan peperiksaan, saya akan solat hajat dahulu.. mohon agar Allah permudahkan menjawab dan kuatkan ingatan serta memberi kefahaman.. lepas kita usaha, study bagai tu.. solat hajat adalah salah satu tawakkal dan juga doa saya pada Allah s.w.t dan saya tak pernah miss pun benda ni semenjak semester 1. Jangan lupa doakan juga pada kawan2 kita sbb bukan kita je nak berjaya, kalau boleh, kawan2 di sekeliling juga turut berjaya.. biasanya, kalau exam waktu pagi, saya lakukan juga solat sunat dhuha sbb dalam solat dhuha juga ada kaifiyatnya yg tersendiri..

Tips #9 Baca Quran

Salah satu perkara yg saya biasa lakukan sebelum mula study adalah dengan memaca quran.. tak perlu banyak, cukuplah sekadar seheli dua. kalau mampu habiskan satu juz lagi bagus (memakan masa lebih kurang 45 minit).. buat sekadar yg mampu sebab yg penting baca! Jangan la baca post2 facebook atau 9gags plak sblm study tu..Bacaan quran sebenarnya bleh membersihkan hati dan memberi ketenangan. Ilmu itu adalah cahaya. Macam mana cahaya nak masuk kalau hati gelap. Jadi, Quran berfungsi untuk membersihkan hati yang kotor dan apabila hati bersih dan tenang, kita akan boleh fokus belajar.

Tips #10 Solat berjemaah / awal waktu

Saat azan dilaungkan, apa perasaan kita? adakah feeling less atau xsenang duduk utk terus solat? semuanya bergantung pada sensetiviti iman kita. Terkadang kita terleka, mungkin terlalu kuat main facebook menelaah pelajaran sehingga terlupa bahawa waktu solat sudah hampir tamat.. sebaik-baiknya bagi siswa, pause dulu study dan majulah ke masjid/surau atau setidak-tidaknya, berjemaah dengan kawan-kawan sebilik sekiranya masjid/surau jauh. Bagi yg siswi, solatlah diawal waktu, pastinya ada barokah apa yg kita study dan insyaAllah, Allah akan permudahkan kita faham.. Jangan lupa untuk  berdoa ketika mana disujud terakhir tu =) * tips yg dipesan oleh akhi amin baek (best student kat UTP)..huhu

Tips #11 Belajar dan mengajarkan (Golongan Rabbani)
"Tidak wajar bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Al Kitab, hikmah dan kenabian, lalu dia berkata kepada manusia: "Hendaklah kamu menjadi penyembah-penyembahku bukan penyembah Allah." Akan tetapi (dia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang rabbani, karena kamu selalu mengajarkan Al Kitab dan disebabkan kamu tetap mempelajarinya. "Surah  Ali-Imran ayat 79

Tips terakhir adalah... ajarilah sahabat2 anda yg kurang memahami.. cari ini adalah sangat berkesan kerana kita mampu untuk memahami apa yg kita belajar itu apabila kita mampu untuk mengajar orang lain. kerana dalam proses ini, akan berlaku proses perbincangan yg mana dalam masa yg sama, kita juga mungkin akan menerima input2 baru darp sahabat2 kita.. jadi berlumba-lumba lah menjadi orang2 yg lebih memahami. InsyaAllah kalau kita ikhlas mengajar sahabat2 kita, Allah akan menambah lagi ilmu2 kepada kita.. jangan sesekali menjadi orang2 yg kedekut ilmu. sebab itu terkadang, sya xkesah ada junior2 untuk tanyak soalan dan saya akan cuba membantu sedaya mungkin..selain dapt tologn kawan, dalam masa yg sama, ia jugak dapt rapatkan ukhuwah dengan sahabat2.. dan itulah saat yg paling best dan membahagiakan..haha..


Alhamdulillah..sekadar itu yg saya mampu nukilkan..moga perkongsian yg biasa-biasa dari hamba Allah yg lemah ini bisa membantu sahabat2 disekeliling saya..semoga kita tetap terus istiqamah melakukan perkara2/ibadah2 yg baik ini tidak hanya ketika study dan exam week sahaja, tetapi waktu2 yang lain juga sepanjang masa sehingga mati, dan saya doakan juga agar kita sama2 mampu memperoleh kejayaan seterusnya menjadi Muslim yang bermanfaat kepada Islam, bangsa dan agama.. wallahualam.. ^_^..

p/s: sebarang komen, persoalan dan perkongsian bolehlah dishare sama2 ^_^



 
Foto saya
Pemuda Kelantan, Eksekutif IT di sebuah syarikat Oil and Gas. seorang musafir mencari bekalan amal untuk meraih Husnul Khatimah, kerana pengakhiran yang baik akan mendapat sesuatu yang baik di sana..hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t "Tidak aku jadikan jin dan manusia itu melainkan hanyalah untuk beribadah kepadaKu"-51:56

Pengikut

Popular Posts