Degree in computer??

22 Oktober 2012

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..



Assalamualaikum w.b.t.. salam sejahtera, salam 1 aqidah, salam 1 malay..errr.. Ok, insyaAllah, entry khas ini ditujukan khas buat adik-adik junior yang masih kepeningan untuk memilih kos apakah yang perlu diambil untuk sambung degree bulan 3 nanti.. Saya cuma memberikan sedikit guideline sahaja ada apa2 yang perlu mengikut apa yang saya tahu. (skema giler ayat)..hehe..

Berikut adalah guideline nya:

#1-Pilih Course yang diminati!
Ya, pilihan yang paling tepat adalah kursus yang diminati oleh diri sendiri.. bukan yang diminati oleh kawan, atau kawan kepada kawan, atau yang lebih membimbangkan awek sendiri atau awek kepada kawan.. Ingat pilih kursus yang kita sendiri MINAT. Itu akan lebih menjamin kesungguhan kita untuk belajar dimasa akan datang

#2 - Buat Research.
Fokus pada kursus yang kita nak ambik.. kemudian buatlah sedikit research berkenaan dengan kos yang diambil, bagaimana struktur akademiknya, peluang pekerjaan, gaji, pastu nilai-nilai diri yang perlu ada pada kita untuk pekerjaan tersebut. Cth mcm system analyst. Boleh tgk disini dan disini . Buatlah research sampai hati anda puas berkenaan dengan kos yang nak diambil

#3 - Masih blur lagi?
Tanyalah pendapat-pendapat abang-abang /kakak-kakak senior yang telah sambung ijazah. Timbang baik buruk dalam setiap apa yang diceritakan oleh mereka. *Jangan percaya sangat kat depa ni.. ada tokok tambah cerita nanti or cerita nak gebang2 je, tp..hehe.. dgn abg insyaAllah, xde nak gebang2.hihi.. ^_^..


#4 - Tanyalah Dia..
ehem, Dia tu bukan awek or sapa2.. tp tanyalah Dia yang menciptakan kita.. jika masih belum punyai jawapan yang solid untuk pilih kos apa, buatlah solat Hajat dan Istikharah.. moga-moga Allah berikan yang terbaik buat kita.. Dia yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.
"..Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." [Al-Baqarah : 216]
tenangkan hati, jagan gopoh dalam membuat keputusan, mintalah pada Allah dengan sungguh-sungguh dan letakkan sepenuh tawakal padanya.. insyaAllah, Dia akan bagi yang terbaik buat kita.. yosh..

Jadi tu la sedikit perkongsian guidelinenya.. kalau hati dah tetap dan yakin dengan pilihan, jalan je insyaAllah.
*keputusan nanti xsemestinya dapat seperti yang kita mintak (sesetengahnya). ok, just do your best!

Bsc. Of Science (Hons) Information System Engineering..


Baiklah, abg akan fokus pada kos yang abg ambik sekarang.. dalam bahasa melayunya dia dipanggil Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) kejuruteraan Sistem Maklumat. Berkod CS226. Basically, kos ni berkaitan dengan Project management. Bagimana kita nak menguruskan pembangunan sesuatu projek berasakan sistem maklumat. Banyak fokus kepada process pembangunan sistem. Apa yang blajar time diploma dulu pun ada mcm SDLC (System Development Life Cycle) tp sangat2 detail dan lebih mendalam dengan bermacam-macam methodology.. Sem 1 ni banyak membaca je (semua subjek membaca) termasuklah subjek2 elektif mcm bel, technoprunureship-ENT600 (sory, xreti eja..haha).. banyak buat research, and presentation. Tiap2 sem mmg akan ada projek + presentation. Kna hilangkan rasa malu untuk menemu bual syarikat2.. banyak mengkaji business rule dalam company dan bagaimana sistem maklumat yang kita akan bina itu nanti akan menyelesaikan masalah sesebuah company. Perlu ada minat yang mendalam la dalam mengkaji dan memahami business rule dalam sesebuah company.. kerja nanti insyaAllah boleh jadi Project manager, System analyst, software engineer, System engineer or buka consultant sendiri dan lain2 (depend on rezeki yang Allah berikan). So, skarang ikhlaskan diri, belajar tu selain nak ilmu dan kerja best2 biarlah dapt redho Allah s.w.t semata-mata.. bila Allah redha, yang lain InsyaAllah akan mudah. ^_^..

Susah? Penat? Huh, belajar fitrahnya mcm tu. Perlu kesungguhan. time degree ni dah xsama macam diploma dulu. Boleh rileks2 lagi, assignment xbanyak.. banyak pun sempat kalau buat last-last minutes (mcm biasa je kan).. Degree ni hampir setiap Subjek ada projek. So kna pandai-pandai la arrange masa, buat schedule, praktikan skill life management mcm priority windows2 tah apa nama tu.. rajin2 la jumpa lecturer sbb lecturer xambi kesah pun ko datang ke x, hantar assignment ke x (kebanyakan la mcm tu)..

insyaAllah, tu la sedikit perkngsian ringkas abg senior yang bru dok kat part 3 ni.. ada 4 part lagi sebelum habis..huhu.. All the best utk adk2 semua.. I pray for your success.. may Allah help you to choose the best that really suite you, amin =)..wallahualam..

Tips Exam

09 Mac 2012

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, segala puji dan puja sama2 kita rafakkan pada Allah s.w.t kerana dengan izinnya, kita masih lagi mampu menghela nafas, menghirup udara untuk terus sujud dan beribadah pada Allah s.w.t.. selawat dan salam  keatas qudwah hasanah umat islam, Muhammad Bin Abdullah, Nabi dan Rasul yang paling kita cintai kerana semangat juang Baginda, kita sama2 dapat merasai nikmat IMAN dan ISLAM di muka bumi malaysia ni ^_^..

sblm meneruskan penulisan, sy ingin memohon ampun dan perlindungan darp Allah s.w.t darp perasaan riak, ujub dan taqabbur serta melindungi hati-hati kita darp berolak-balik kepada perkara maksiat. Semoga Allah melindungi hati-hati kita dengan nur hidayah daripada Nya..amin...Yeah!!!! semnagat..huhu..

Segala perkongsian dalam penulisan ini, adalah berdasarkan apa yang saya praktikkan hasil pembelajaran drp usrah/ceramah/daurah/seminar dan saya bukanlah seorang ustaz ataupun ulama' ataupun orang-orang alim.. saya hanya hamba Allah yg lemah dan hina, yang hanya mengharapkan redho, rahmat serta keampunan darp Allah s.w.t.. dan sekadar ingin melaksanakan tugasan sebagai seorng khalifah/daie/pendakwah diatas muka bumi Allah s.w.t ini =)..

Ok, saya mulakan perkongsian ni dengan sebuah hadith diriwayatkan dalam kitab sahih Imam Al-Bukhori dan Imam Muslim

إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ آَانَ تْ
هِجْرَتُهُ إِلىَ اللهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إلى اللهِ ورَسُولِهِ وَمَنْ آَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا یُصِيْبُهَا أَوِ امْرَأَ ةٍ
یَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan.

Hadith berkenaan dengan niat ini sangat popular. Ya, semua perkara perlu dimulakan dengan niat. Kalau niatnya betul, insyaAllah betullah tindakan nya dan begitulah sebaliknya.. perkara pertama yg perlu sama-sama kita muhasabah adalah niat dan juga matlamat kita, kerana niat yg benar akan memacu kearah matlamat yg betul. Contohnya kalau seseorng yg nak menikah dengan seorang wanita yg solehah, dia tak kan pergi cari di rumah2 urut atau rumah pelacuran.. betul x? lebih kurang mcm tu la... (nak menikah, kna minta tolong ustaz carikan..opss.. terbabas ke topic lain..ececece..huhu..

Tips #1, Betulkan niat dan matlamat.

Orait.. mula-mula, kita kna setkan matlamat jangka panjang dan juga matlamat jangka pendek.. Biasanya matlamat jangka panjang perlu tetap, dan matlamt jangka pendek mungkin akan berubah.. Ok, sapo buleh teko gapo matlamat jangka panjang? Ha, nikah? kijo sedap? mongek dengan awek cun? khatam quran? wak rumoh besar kat negeri miskin mcm kelate? haha.. semua salah.. Jawapannya adalah kemana yg kita akan tuju selepas kematian nanti dan semestinya setiap orng inginkan syurga kan? Jadi, kalau inginkan syurga, mestilah tindakan kita itu perlu selari dan selaran dengan kehendak syariat serta mampu merai redho Allah kan? haa.. jadi niatkan semua perkara yg kita buat itu kerana Allah s.w.t.. adapaun matlamat jangka masa pendek itu adalah apa yg kita nak di masa hadapan.. mcm kite katekan kereta besar, rumah besar, gaji  besar, bini solehah tu, kita nak laa.. namun harus diingat, semuanya perlu berlandaskan syariat!.

ok, usai tips satu, sy akan fokus pada tips utk menghadapi exam.. bila mula dah betul, baru kita bleh proceed kepada matlamat kita..betol x kawan2 (gaya ala2 steve dalam rancangan blues clues)

Tips #2 Restu Mak, abah dan juga pensyarah.

Sebelum memulakan peperiksaan, biasanya minta la maaf pada pensyarah-pensyarah dan juga minta agar mereka meredhokan ilmu2 yang telah dipelajari agar mudah kita gunakan untuk exam nanti.. ye la terkadang dalam kelas over bergurau dengan lecturer, takut mereka terasa atau konflik2 yg pernah kita timbulkan.. dan yg paling penting skali, ambk la peluang sekejap balik kerumah (untuk yg jarang balik kerumah sbb yg balik tiap2 minggu tu, mmg slalu dapt restu kan?).. minta mak dan ayah kita untuk sama-sama mendoakan kejayaan kita. Jangan balik nak mintak duit je.. pastu blanja gewe.. -_-".. der, jangan bikin malu kaum adam der..huhu (bg sapa2 yg gewe la)..

Gambar hiasan =)


Tips #3 - Persiapan untuk berperang

Ok memandangkan mundok telah ditutup untuk beli bedil dan senjata2 lain..kita pergi ke mudo osman utk beli 'kakah' alat tulis.. pastikan semua alatan lengkap sebelum exam mcam kite katekan pen, kertas, roba, kakuleter, dan sebaginya lengkap. Ni jugak bagi memudahkan kita untuk study nanti.. Xde la nak pegi pinjam-pinjam dengan kawan plak. Pastikan juga past sem final exam paper dicetak awal2 supaya mudah buat revision dan dapt predict trend soalan tu.. buat past2 sem dan chek jawapan dengan lecturer masing2 ok.. sy xnak menyentuh sangat perihal cara study yg paling baik dan masa study yang paling effective sebab saya yakin, masing-masing ada caranya yang tersendiri untuk mengulangkaji pelajaran..

bawok blakow la pensil warna, krayon, gorek untuk paper calculus  dan coding  C++ atau JAVA


Tips #4 Tidur awal

Biasanya pukul berapa anda tidur? Sy penah tgk kawan2 yg tidur lambat. Terkadang pukul 4,5 pagi xtidur lagi.. ada pun sesetengah nya, tak tidor-tidor sehiggalah usai paper yg diambilnya itu.. dan saranan saya, jangan la buat sebegitu sebab cara tersebut bukan setakat melemahkan fizikal anda, tetapi turut melemahkan minda.. ikutlah fitrah yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t agar kita beristirahat pada waktu malam..dan saya tidak pernah memaksa tubuh untuk stay up sebegitu rupa.. kalau rasa xlarat terus je tidur jangan dipaksa-paksa. Sbb kalau otak penah, tumpuan masa menjawa exam nanti akan terganggu dan kita xmampu untuk berfikir secara rasional (buka gilo la..huhu).. Sy penah cuba tidur seusai solat isyak, lebih kurang jam 10.30 malam..dan secara automatiknnya terbagun lebih kurang jam 4 pagi.. waktu tu, otak terasa sangat segar dan apa yg saya baca mudah ingat dan faham.





Tips #5 Bangun awal dan solat
"Wahai orang-orang yang berselimut (Muhammad)! Bangunlah untuk solat pada malam hari, kecuali sebagian kecil. " (Al-Muzzammil ayat 1-2)
" Sungguh, bangun malam itu lebih kuat (mengisi jiwa) dan (BACAAN diwaktu itu) lebih BERKESAN" (Al-Muzzammil ayat 6)

Kalau dah tidurnya awal, bangun awal la der! beyeh?.. ok, bila tidur dah awal, make sure bangun pun awal. Waktu yg biasa sy amalkan adalah jam 5.00 - 5.15 pagi.. kunci jam dan setkan minda anda untuk bangun awal.. sebelum tidur, mohonlah doa pada Allah s.w.t supaya dipermudahkan bagun awal. Kalau dah bangun awal tu, luangkan sedikit masa untuk solat sunat tahhajud, taubat hajat dan witir. Masa ni adalah antara masa yg mana doa adalah mustajab. Mohonlah pada Allah s.w.t dengan sunguh2.. biar menangis2 takpe.. kalau xmampu nangis, buat2 nangis jgk.. insyaAllah, hati akan menjadi tenang dan lapang disaat air mata mengalir..T_T..sob3..huhu.. alhamdulillah, benda ini sy sentiasa lazimi membuatnya walaupun tidaklah mampu untuk buat 7 kali seminggu tp usahakan jgk agar mampu istiqamah ^_^ paling2 kurang pun 1-3 kali seminggu..

Tips #6 solat subuh berjemaah
"Dan dirikanlah pula solat subuh. Sesungguhnya solat subuh itu disaksikan oleh malaikat" (Al-Isra' ayat 78)

Tahukah anda waktu solat yang paling sikit makmumnya adalah diwaktu subuh? fakta mengerikan ini terjadi dihampir semua masjid2 dan surau2..tidak terkecuali masjid belukar dan juga pusat islam uitm..betul x? Kenapa hal ini berlaku? Benda ini sangat2 la penting lebih2 lagi kepada orang2 yg mewakafkan diri mereka sebagai pejuang islam ataupun daie.. terkadang sya perhatikan ada sesetang orang yang apabila bercakap isu politik islam.. perghh... berdegung degang.. tp bila time subuh berjemaah dimasjid./surau. 0..huhu.. ape kes? Saya teringat kata-kata seorang pendeta yahudi dalam majalah yg saya mabaca ERAMUSLIM DIGEST.. majalah terbitan dari indonesia.. katanya "Mereka tidak takut dan yakin umat islam tidak akan mampu mengalahkan mereka sehingga mana jemaah solat subuh di masjid adalah menyamai jumlah jemaah ketika solat jumaat".. pergh.. jauh lagi tu, tp ini tidak mustahil kita dapat lakukannya..harus Yakin dan berusaha dan perlu mulakan dalam diri kita! ayuh!!

Why it's so hard

Tips #7 Tidak tidur selepas subuh

"Berpagi-pagilah kalian (memulakan aktiviti pada awal pagi) untuk mencari rezeki dan keperluan" Riwayat Al-Tabrani
Haa.. ni la perkara yg biasa kita lakukan..tak terkecuali sya kadang2..sebaik2 nya, lepas solat tu, luangkan sedikit masa untuk study, dan refresh balik apa yg dibaca semalam.. time otak segar2 ni la masuk apa yang dibaca.. kalau tips orang-orang tua dulu, kalau tidur selepas subuh ayam patuk rezeki tu.. malu la sket dengan ayam.. pagi2 diaorng dh bangun cari rezeki.. kita tidur plak.. -__-"



Tips #8 Solat Hajat sebelum ke dewan peperiksaan

Hal ni, ada saya komen dalam facebook saya.. alhamdulillah, memang setiap kali sebelum melangkah masuk ke dewan peperiksaan, saya akan solat hajat dahulu.. mohon agar Allah permudahkan menjawab dan kuatkan ingatan serta memberi kefahaman.. lepas kita usaha, study bagai tu.. solat hajat adalah salah satu tawakkal dan juga doa saya pada Allah s.w.t dan saya tak pernah miss pun benda ni semenjak semester 1. Jangan lupa doakan juga pada kawan2 kita sbb bukan kita je nak berjaya, kalau boleh, kawan2 di sekeliling juga turut berjaya.. biasanya, kalau exam waktu pagi, saya lakukan juga solat sunat dhuha sbb dalam solat dhuha juga ada kaifiyatnya yg tersendiri..

Tips #9 Baca Quran

Salah satu perkara yg saya biasa lakukan sebelum mula study adalah dengan memaca quran.. tak perlu banyak, cukuplah sekadar seheli dua. kalau mampu habiskan satu juz lagi bagus (memakan masa lebih kurang 45 minit).. buat sekadar yg mampu sebab yg penting baca! Jangan la baca post2 facebook atau 9gags plak sblm study tu..Bacaan quran sebenarnya bleh membersihkan hati dan memberi ketenangan. Ilmu itu adalah cahaya. Macam mana cahaya nak masuk kalau hati gelap. Jadi, Quran berfungsi untuk membersihkan hati yang kotor dan apabila hati bersih dan tenang, kita akan boleh fokus belajar.

Tips #10 Solat berjemaah / awal waktu

Saat azan dilaungkan, apa perasaan kita? adakah feeling less atau xsenang duduk utk terus solat? semuanya bergantung pada sensetiviti iman kita. Terkadang kita terleka, mungkin terlalu kuat main facebook menelaah pelajaran sehingga terlupa bahawa waktu solat sudah hampir tamat.. sebaik-baiknya bagi siswa, pause dulu study dan majulah ke masjid/surau atau setidak-tidaknya, berjemaah dengan kawan-kawan sebilik sekiranya masjid/surau jauh. Bagi yg siswi, solatlah diawal waktu, pastinya ada barokah apa yg kita study dan insyaAllah, Allah akan permudahkan kita faham.. Jangan lupa untuk  berdoa ketika mana disujud terakhir tu =) * tips yg dipesan oleh akhi amin baek (best student kat UTP)..huhu

Tips #11 Belajar dan mengajarkan (Golongan Rabbani)
"Tidak wajar bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Al Kitab, hikmah dan kenabian, lalu dia berkata kepada manusia: "Hendaklah kamu menjadi penyembah-penyembahku bukan penyembah Allah." Akan tetapi (dia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang rabbani, karena kamu selalu mengajarkan Al Kitab dan disebabkan kamu tetap mempelajarinya. "Surah  Ali-Imran ayat 79

Tips terakhir adalah... ajarilah sahabat2 anda yg kurang memahami.. cari ini adalah sangat berkesan kerana kita mampu untuk memahami apa yg kita belajar itu apabila kita mampu untuk mengajar orang lain. kerana dalam proses ini, akan berlaku proses perbincangan yg mana dalam masa yg sama, kita juga mungkin akan menerima input2 baru darp sahabat2 kita.. jadi berlumba-lumba lah menjadi orang2 yg lebih memahami. InsyaAllah kalau kita ikhlas mengajar sahabat2 kita, Allah akan menambah lagi ilmu2 kepada kita.. jangan sesekali menjadi orang2 yg kedekut ilmu. sebab itu terkadang, sya xkesah ada junior2 untuk tanyak soalan dan saya akan cuba membantu sedaya mungkin..selain dapt tologn kawan, dalam masa yg sama, ia jugak dapt rapatkan ukhuwah dengan sahabat2.. dan itulah saat yg paling best dan membahagiakan..haha..


Alhamdulillah..sekadar itu yg saya mampu nukilkan..moga perkongsian yg biasa-biasa dari hamba Allah yg lemah ini bisa membantu sahabat2 disekeliling saya..semoga kita tetap terus istiqamah melakukan perkara2/ibadah2 yg baik ini tidak hanya ketika study dan exam week sahaja, tetapi waktu2 yang lain juga sepanjang masa sehingga mati, dan saya doakan juga agar kita sama2 mampu memperoleh kejayaan seterusnya menjadi Muslim yang bermanfaat kepada Islam, bangsa dan agama.. wallahualam.. ^_^..

p/s: sebarang komen, persoalan dan perkongsian bolehlah dishare sama2 ^_^



Final Year, Final Semester...

21 Januari 2012

Asslamualaikum w.b.t

Alhamdulillah.. waktu masih berputar mengikut fitranya..dan saya, Allah masih berikan udara untuk dihirup, peluang untuk bertaubat kepadaNya, nafas yang dihela untuk mencari redhoNya dan salah satu nikmat yang paling best, adalah untuk tsbat diatas jalanNya.. =)

Pengkahiran tahun 2011.. sudah hampir 2 tahun berlalu.. semester kelima merupakan semester terakhir bagi pelajar diploma sains komputer di UiTM (yang mendapat CGPA 2.5 dan keatas pada semester 4 ^_^)..alhamdulillah, saya dapat melepasinya ketahap ini. semuanya dengan izin Allah s.w.t.. dan sahabat2 saya di universiti lama.. mereka sekarang ni akan menduduki peperiksaan akhir yang akan berlangsung dalam beberapa waktu lagi dan akan  menamatkan pengajian Ijazah mereka. saya doakan agar mereka juga turut berjaya insyaAllah.

2 tahun lalu, saya menjejakkan kaki ke UiTM. Meninggalkan kenangan-kenangan yang masih dirindui semasa belaja di UTP. sebuah universiti yang saya idamkan untk belajar semenjak saya di tingkatan 3. Allah kabulkan permintaan saya, namun, Dia ada perancangan yang lebih baik buat hambaNya ni. Walaupun terhambat 2 tahun kebelakang daripada kawan-kawan satu batch, alhamdulillah, Allah masih berikan semangat untuk terus belajar. kegagalan masa lalu tidak sedikit pun mematahkan semangat untuk mencipta kecemerlangan. Pada semester lepas juga, Allah izinkan saya mendapat anugerah pelajar tebaik akademik keseluruhan diploma sains komputer dan pada semester sebelumnya, pelajar terbaik kepimpinan keseluruhan diploma sains komputer. Allah tarik nikmat yg itu, Dia berikan yang lain.. dan Allah sesekali tidak pernah menzalimi hamba-hambanya.. Benarlah firman Allah s.w.t dalam surah An-Najm ayat 53 ayat 39
"Dan sesungguhnya, seseorang manusia itu tidak akan mendapat selain apa yang disusahakanya"

Apa yang penting sekali, jangan sesekali berputus harap. Teruskan berusaha hingga bukan hanya berjaya, tetapi Redho Allah juga dapat dikecapi.


"Janganlah Kamu berasa lemah dan janganlah kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang tinggi darjatnya, sekiranya kamu beriman" Ali Imran ayat 139

Ayuh, terus bangkit! terus berusaha! jadi muslim dan mukmin yang hebat!!  Jangan pernah kalah dan berputus asa!!! Allah tidak akan melihat pada hasilnya, tapi pada USAHANYA!! ^_^

Wallahualam...

Isteri solehah

20 Januari 2012


Assalamualaikum….



Kehadapan ustaz yg saya hormati…saya tidak tahu..di mana ingin saya mulakan bicara ini… tetapi saya mesti menceritakn kisah ini pada ustaz supaya hati saya tenang dan mungkin dapat meredakan rasa berdosa saya selama ini…ustaz mungkin tidak kenal saya namun saya mengenali ustaz..tak mengapalah kalau ustaz tak kenal saya pun….



Ustaz saya merupakan seorang lelaki yang mempunyai memori kehidupan lampau yg cukup menyedihkan.harap ustaz tidak bosan mendengarnya..



Saya merupakan seorang suami kepada seorang isteri yg amat baik dan setia.namun ustaz..,saya tidak pernah menghargai kasih dan sayangnya yang dicurahkan kepada saya kerana pada waktu itu mata hati saya terlalu buta untuk membezakan yang mana kaca dan permata.



Ustaz saya telah berkahwin dengan seorang wanita yang pada asalnya tidak saya cintai.dia seorang yang sederhana pada segi paras rupanya.,seorang yang tidak pandai bergaya.,tetapi kuat pegangan agamanya..,bertudung labuh,bersopan santun..,baik budi bahasanya.,Untuk pengetahuan ustaz perkahwinan kami ini segala-galanya diaturkan oleh keluarga dalam keadaan saya masih belum bersedia.



Ustaz terus terang saya katakan yang saya sudahpun mempunyai teman wanita yg jauh lebih cantik daripada isteri saya dan kami amat menyintai antara satu sama lain..cumanya saya akui teman wanita saya ini agak sosial sedikit dan tidak menutup aurat.Ustaz, selepas berkahwin dengan isteri saya itu jiwa saya menjadi kacau dan keliru.saya amat marah kepada isteri saya.kerana pada anggapan saya kerana dialah saya tidak dapat bersama kekasih saya yg amat saya cintai itu.



Ustaz sepanjang kehidupan kami.,saya selalu sahaja mencari jalan untuk menyakitkan hatinya.dengan harapan kami akan bercerai setelah dia tak tahan dengan kerenah saya.,namun rupanya ustaz…isteri saya ini adalah wanita yang penyabar.pernah saya tidak balik ke rumah..dengan tujuan isteri saya akan membenci saya.tetapi selama mana lambat sekalipun saya balik.,dia akan tunggu saya dan bila saya masuk ke dalam rumah.dia menyambutnya dengan mesra dan bertanya:“Abang dah makan…? Nak saya panaskan lauk dan hidangkan makanan?”



Ustaz…pernah suatu hari saya menampar mukanya.apabila dia bertanya pada saya…”Abang dah solat?...abang tak pernah solat ke? Paannggg..!!satu tamparan kuat saya berikan di pipinya.perasaan geram.,marah., dan rasa terhina bercampur ego yg menggila…Bengkak pipinya., dia menangis terisak-isak.saya ingatkan mungkin dia akan membenci saya..tetapi rupa-rupanya…..dia bersabar dan melayan saya sebagai suaminya.



Ustaz pernah suatu hari.,dia ingin bermanja dengan saya,membawa sepinggan nasi goreng yang digoreng untuk saya.pada masa itu saya sedang berbual mesra dengan kekasih saya di dalam handphone..ketika dia ingin menyuapkan nasi kemulut saya,saya tolak pinggan sehingga jatuh berkecai bersama nasi goreng yang digoreng khas untuk saya., dengan linangan air mata dia mengutip setiap butiran nasi goreng yang berhamburan ke lantai…



Ustaz saya bertambah lupa daratan…saya habiskan masa berhibur dan berlibur dengan kawan-kawan di luar dengan harapan isteri saya akan lebih sakit hati dan meninggalkan saya rupanya dia tetap tabah dan bersabar..pernah juga saya menendang badannya kerana dia menasihati saya supaya tidak mencari hiburan dengan jalan yang dimurkai Allah.



Ustaz….pernah suatu ketika apabila keluarganya datang bertanyakan khabar dia kata dia amat bahagia bersama saya…tapi sebenarnya hanya saya yang tahu dia berbohong.



Ustaz suatu hari saya telah diberikan balasan oleh Allah.dan saya kira itu adalah balasan apabila saya terlibat dengan kemalangan…tulang paha saya patah dan dan sememangnya saya tidak berdaya utk bangun.hampir lima bulan saya terbaring tidak berdaya..,ketika itulah isteri saya menjaga saya dengan setia sekali.berak kencing saya dia tadahkan dia basuhkan tanpa ada rungutan atau perasaan genyi mahupun geli.



Dialah yang memandikan saya…menggosok badan saya dan memakaikan pakaian utk saya..bila saya mengerang sakit kerana kaki yang bengkak di tengah malam berdenyut-denyut sakitnya dialah yang bangun dalam keadaan mengantuk dan terhoyong hayang kerana tidak cukup tidur..dia datang kepada saya dan menyapukan ubat krim dan memberi saya ubat penahan sakit sehingga saya rasa lega dan tertidur..tetapi isteri saya tidak tidur hingga ke pagi.., risau saya mengerang kesakitan lagi.



Ustaz isteri sayalah yang menyuapkan saya makan., dia sendiri tidak akan makan melainkan setelah saya kenyang.dia akan membuatkan makanan dan minuman mengikut kehendak dan selera saya. Bila saya kenangkan kembali.,sewaktu saya terlantar sakit tiada siapa pun dari teman-teman yang setia berjoli dengan saya dahulu datang menghulurkan bantuan apatah lagi melawat.kekasih saya..lagi lah..apabila dapat tahu saya kemalangan dan tidak boleh bangun dia tidak mahu lagi menghubungi saya malah meminta hubungan kami diputuskan..kononnya saya suami orang..huhu..



Sekarang baru dia kata saya suami orang.dulu.,dialah yang menghasut dan memberikan harapan pada saya untuk membenci isteri saya..ketika itu barulah saya sedar betapa besarnya kesilapan dan dosa yang telah saya lakukan.Ustaz…..saya…kasar..kejam dan zalim kepada isteri yg menyayangi saya.besarnya dosa saya.,amat menyesal rasanya.



Ustaz….ketika saya boleh berjalan sedikit demi sedikit dan saya beransur pulih.,isteri saya jatuh sakit.badannya menjadi kurus kering.,tiada selera makan..,terbaring..tak bermaya..kata doktor yang merawatnya isteri saya jadi begitu kerana terlalu letih dan susah hati….hati saya menjadi sebak kerana saya tahu sayalah puncanya.



Ustaz kesihatan isteri saya makin teruk..mukanya makin pucat…tetapi dia tetap senyum.saya menangis sepuas-puasnya memohon ampun dan maaf di atas kejahatan yg pernah saya lakukan terhadapnya.dia hanya tenang dan menjawab dia telah lama maafkan saya….”Abang saya dah lama maafkan abang…saya sayangkan abang”.berderai airmata saya hancur hati saya.,pilu bercampur sebak yang amat sangat diikuti dengan perasaan menyesal.



Ustaz selepas itu isteri saya di masukkan ke dalam wad kecemasan.,saya menjaganya setiap hari.saya belai rambutnya saya kucup dahinya…sambil airmata ini tidak berhenti—henti mengalir.



”Jangan menangis bang….bukan salah abang…..mungkin saya ni yang tidak pandai mengambil hati abang…” Berdentum….seolah-olah hati saya disambar halilintar…saya menangis lagi sehingga keluarga yang datang melawat terpaksa menenangkan saya..malah ada yang memuji saya kerana beranggapan saya suami yang amat menyayangi isteri…ternyata pujian itu bagaikan sumpahan utk saya.



Ustaz…..isteri saya ada berkata.,dia meminta maaf kerana tidak dapat melahirkan zuriat untuk saya kerana masanya utk menghadap ilahi semakin hampir.saya meraung..merayu kepadanya agar tidak meninggalkan saya.tapi katanya.,setiap yang hidup pasti akan mati dan dia meminta saya menjaga diri baik-baik kerana dia tidak boleh lagi menjaga saya.ustaz..saya menangis …sehingga saya menjadi lemah apabila dia mengucapkan kata kata terakhir itu.



Ustaz…tepat jam 3.00 ptg setelah dua minggu berada di hospital…isteri saya telah pergi meninggalkan saya selama-lamanya..dengan bebanan dosa dan jutaan kesalan yang menerjah hati ini saya meraung semahu-mahunya….menyesal di atas kekasaran yg pernah saya lakukan.



Ustaz jiwa saya tak tenteram…apakah Allah akan mengampunkan dosa saya ini...? apakah kekasaran dan kejahatan serta layanan buruk saya kepada isteri akan diampunkan Allah….tolonglah ustaz saya amat menderita…..jiwa saya terseksa…..



Mungkin ini hukuman yang patut saya terima.Masih terngiang di telinga saya pesanan akhir isteri saya..”abang…jagalah diri baik-baik….jangan lupa tunaikan solat..,berbuat baik..,takutlah kepada Allah….dan jika bertemu dengan insan bernama isteri….jangan berkasar dengannya sayangilah dirinya.”



Ustaz sebelum isteri saya menghembuskan nafas terakhir…dia ada meninggalkan satu nota dan sebuah lagu untuk saya dengar dan hayati.lagu itu adalah harapan yang dia impikan dari saya tetapi tidak sempat dia nikmati..kasih sayang yang terkandung dalam lagu itu dia harapkan dari saya….



Di dalam nota itu dia menulis “Abang..dengarlah lagu ini dan ingatlah saya selalu…Dahulu...saya senantiasa menanti abang pulang ke rumah…Saya teringin sangat nak makan bersama abang…..mendengar cerita abang….menyambut abang pulang dari kerja….bergurau dan bermanja dengan abang…..memeluk abang ketika tidur…..tetapi semuanya mungkin tidak sempat bagi saya…jaga diri…sayang abang….selamanya."



Ustaz..saya harap ustaz tak marah saya meluahkan perasaan begini panjang pada ustaz….kerana inilah pesan isteri saya sekiranya saya merasa terlalu sedih…ceritakanlah pada ustaz dia tahulah apa nak buat utk tenangkan abang…



Ustaz….saya harap cerita saya ini dijadikan teladan bagi mereka yg bergelar suami….sayangilah isteri anda….selama mana anda berpeluang utk berbuat begitu…janganlah terjerumus dengan kesilapan yg saya lakukan…pasti anda akan menyesal tak sudah….



Terima kasih ustaz….doakan saya……

Sumber: Facebook ustaz Sharipudin, YDP ISMA Kelantan

p/s: Ya Allah, moga suatu hari nanti, Engkau kurniakanlah seorang isteri seperti ini buatku ^_^.. menitis air mata kot baca cerita ni..huhu
 
Foto saya
Pemuda Kelantan, Eksekutif IT di sebuah syarikat Oil and Gas. seorang musafir mencari bekalan amal untuk meraih Husnul Khatimah, kerana pengakhiran yang baik akan mendapat sesuatu yang baik di sana..hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t "Tidak aku jadikan jin dan manusia itu melainkan hanyalah untuk beribadah kepadaKu"-51:56

Pengikut

Popular Posts