Pencerahan 2

29 Mei 2010

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHAN

Assalamualaikum w.b.t
Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ini..
saya tahu, ramai yang singgah utk membaca post 'Slipa Boyo' kerana isu ini amat hangat di facebook dan laman2 blog..sehinggakan traffic blog ini meningkat kira-kira 1000 orang dalam masa 2 hari..
tahniah kepada individu-individu yang cukup prihatin terhadap isu ini. ini menunjukkan bahawa, anda memang benar-benar cintakan Allah..subahanallah, alhamdulillah..

Terima kasih juga kepada mereka-mereka yang memberi komen-komen yang membina..sebenarnya, saya dapat belajar banyak benda daripada anda semua.. cuma, sedikit 'pencerahan' yang ingin saya nyatakan disini. Post berkenaan dengan 'slipa boyo' ini sebenarnya hanyalah pandangan peribadi saya sendiri daripada fakta-fakta serta pengalaman-pengalaman saya yang lepas. saya lebih cenderung untuk mengatakan hal ini tidak benar berdasakan apa yang saya perhatikan. terpulanglah kepada individu untuk mempercayainya atau tidak.. Andai kata ianya benar seperti apa yang didakwa, tunjukkan bukti dan fakta yang membenarkan ianya benar dan kita sama-sama menyebarkannya.. dan dengan itu, saya tidak mahu lagi mengeluarkan sebarang komentar berkenaan isu ini..cukuplah apa yang telah saya tulis dan komen sebelum ini.. Moga kita semua  dipandu oleh Hidayah daripada Allah s.w.t.
wallahualam..

Slipa boyo?

26 Mei 2010

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Assalamualaikum w.b.t buat pembaca budiman sekalian..
agak lama juga tak update blog ni. baiklah, pada kali ini saya ingin berbicara berkenaan dengan 'Slipa boyo' yang tengah hot skarang..





Selipar (selepas ini, dieja ‘slipar’) croc merupakan slipar yang amat mahal. Hanya golongan yang berpendapatan tinggi sahaja biasa memilikinya. Namun kebelakangan ini, slipar croc telah dijual dengan harga yang agak murah (mungkin tiruan).

Namun halnya di sini, saya bukanlah nak membahasakan berkenaan dengan harga, kualiti slipa croc ( slipar boyo-bahasa Kelantan) dan buaya2 yang memakainya (opss..), namun berkenaan dengan sesetengah pihak yang mengclaimkan bahawa logo rasmi selipar tersebut mengsimbolkan kalimah ‘Allah’ hal ini telah tersebar luas di blog2 dan juga mukabuku..berbagai persepsi yang telah diutarkan oleh orang ramai....sebelum itu, kita lihat gambar di bawah.

Logo Rasmi Croc



yang dikatakan terkandung kalimah 'Allah'

gambar yang lebih 'jelas' lagi

Baiklah itu yang dikatakan oleh ‘mereka’ dan ini pula yang dikatakan oleh saya:

ianya boleh jadi 'Ali'

atau 'Ain'

atau 'Awi'

ataupun 'Ahmiez'..opss..(bleh ke? haha)

Baiklah, jom kita lihat gmbar dibawah dengan teliti..jelas tidak sama dengan apa yang dinyatakan


bagaimana bahagian atas mulut buaya itu dikatakan membentuk huruf 'Alif' dan 'Lam'??? mengarut bukan?
kalau pun nak jadi kalimah 'Allah' sepatutnya macam ini:


buaya ini patut ada mulut extra dibahagian atasnya..dan ini tidak logik..haha (telah diedit)

Pesanan saya:
Buat semua yang mempercayai benda ini, beristighfarlah.. mungkin ada sesetengah pihak yang sengaja bermain dengan isu-isu sensetif seperti ini. bukalah mata dan fikiran anda. usah terima sesuatu itu dengan bulat-bulat. Dalam isu ini, sekali pandang sahaja saya sudah dapat membaca ianya tidak benar dan mengarut. Bukan lah saya mahu menyokong produk ini atau segala berkaitan dengannya kerana saya sendiri tidak memiliki ataupun mendapat apa2 saham daripada produk croc ini.
Terkadang kita terlalu obses dan membuta tuli metafsir sesuatu. memang saya tidak nafikan dalam persekitaran kita, 'benda-benda' seumpama ini memang ada, namun, terserahlah kepada akal fikiran kita untuk melihatnya. Andaikata pencipta/pemilik croc ini tidak berniat pun untuk mensimbolkan kalimah 'Allah' ini pada produknya, bukankah itu satu fitnah dan kita telah menzalimi mereka walaupun mereka ini kafir? sama-samalah renung-renung dan fikir-fikirkan..

Banyak lagi benda yang kita patut fikirkan.. aurat kita dah sempurna ke ditutup? banyak mana kita beristighfar hari ini? dah solat kebelum? berapa kali sudah aku katam al-Quran? dan sebagainya..benda-benda ini yang lebih utama dan patut kita tekankan.. tak gitu?

satu ayat Al-Quran buat renungan bersama

"190. Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal;

191. (Iaitu) orang-orang Yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini Dengan sia-sia, Maha suci engkau, maka peliharalah Kami dari azab neraka.."
Ali-Imran ayat 190-191

Wallahualam... ^_^ chill up Iman anda dengan Al-Quran


p/s: usah tonjolkan kedangkalan dan kebodohkan kita ^_^v

Belajar mewarna

04 Mei 2010

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Post ringkas..sekadar perkongsian..
Gambar dibawah ini edit dengan photoshop..sekadar melepaskan bosan study dikala final exam melanda..

Gambar asal, dilukis oleh Hafiz, bdk business

Diedit dan diwarna oleh saya sendiri (budak bru belajar la katakan)

p/s: my last final exam paper is on this sunday, 9 May 2010..pray for our seccess..
Target sem ni: InsyaAllah 4.0 ^_^
 
Foto saya
Pemuda Kelantan, Eksekutif IT di sebuah syarikat Oil and Gas. seorang musafir mencari bekalan amal untuk meraih Husnul Khatimah, kerana pengakhiran yang baik akan mendapat sesuatu yang baik di sana..hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t "Tidak aku jadikan jin dan manusia itu melainkan hanyalah untuk beribadah kepadaKu"-51:56

Pengikut

Popular Posts