HDR Photo

24 November 2009

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Alhamdulillah, segala puji dan puja sama-sama kita abadikan kepada Allah s.w.t sang pencipta alam..
Saya sekarang berada dirumah, hujan amat lebat dikelantan menyebabkan beberapa perkara tergendala.. Hanya 'terperuk' didalam rumah, menonton discovery channel dan cuba untuk menghabiskan bacaan buku-buku dakwah dan agama. Bosan, seperti biasa, saya akan menemani 'bini' saya, lappy Acer Aspire 4710, sama2 berhibur dengan software favorite, Adobe Photoshop.. kali ni, saya nak belajar cara2 untuk generate HDR photo.. Ape itu HDR photo? Ha..yang itu kita tak tahu....kalo nk tahu, boleh klik disini... sini... sini
Ini dia hasilnya yang saya ingin kongsi sedikit dengan anda..kalo ada permintaan nanti baru saya buat tutorialnya..xsusah..boleh cari kat internet..enjoy...

Gambar Asal
Gambar HDR (Masjid Al-Mukharamah, Damansara)

Gambar Asal
Gambar HDR (Semasa Jaulah ke Pangkor)

Gambar asli

Gambar HDR (menara masjid Al-Mukharamah)

Gambar Asli

Gambar HDR (Graduasi Fiver MRSM Kuala Krai 2006)

Generated guna software Photomatix pro 3.2..boleh donlod kat internet..search kat pak cik google

p/s: saya budak baru belajar..kalo salah, tolong ajarkan..jangan tunjuk je..hehe ^_^v

2 ulasan:

FRESHIE berkata...

salam. efek HDR masjid yg kat atas tu comey. tp bakpo semue gambar noise? ke HDR sesuai utk gmbr resolution besar je

AhMiEzZ berkata...

wslm..erm tu la..ana pon dok brapo pasti la.. try adjust dianyer tone mapping..still gitu je..mungkin kot.. lagi pon ana guna digital camera jah.. kalo guna photoshop susah sket nk jd mcm gambar tuh..

 
Foto saya
Pemuda Kelantan, Eksekutif IT di sebuah syarikat Oil and Gas. seorang musafir mencari bekalan amal untuk meraih Husnul Khatimah, kerana pengakhiran yang baik akan mendapat sesuatu yang baik di sana..hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t "Tidak aku jadikan jin dan manusia itu melainkan hanyalah untuk beribadah kepadaKu"-51:56

Pengikut

Popular Posts