Lempang satu..eh..lempeng

20 Jun 2009

Masa menghadiri liqo’ negeri minggu lepas, kami diminta untuk belajar 1 resipi daripada emak masing-masing..saya pun terfikir juga la ape yang nk belajar ape kan, pizza ke, nasi goring bantal peluk ke, mee panggang kari berais ke..ape2 la.. then, mlm smlm saya rasa agak lapar (walaupun ptg tu dah makan..hehe), tetibe terfikir pulak nk makan lempeng, ha, ape lagi, saya terus Tanya mak saya macam mana nak buat dan terus pegi kedai untuk beli barang-barangnya.. sampai dirumah saya terus buat..ni ha resepinya..jangan bagitau orang lain tau..

Lempeng Santan Secret Recipe

2 biji telur

300gm gandum

1/2 bungkus Mauripan (serbuk penaik)

5 sudu gula (ikut selera @ secukup rasa)

1/2 kotak kecil santan segera (lagi best kalo guna santan fresh)

3 gelas air

(*semua sukatan yang saya nyatakan disini hanya anggaran sahaja sebab mak saya main pakai letak je-orng professional la katakan..em..)

Cara nak buat (senang je)

1-campurkan semua bahan-bahan tadi dalam satu mangkuk

2-kacau sehingga semuanya sebati, kalo rasa bahan2 td xcukup, boleh la tambah2 sendiri

3-biarkan selama 30 minit supaya adunan tadi kembang (naik sendiri tanpa disuruh)

4- bila adunan dah naik, boleh la mula menggoreng lempang..eh lempeng tersebut dalam kuali tidak melekat..

5-kalo guna sudu, boleh ambil dalam 4 sudu adunan tersebut, tapi kalo guna senduk, ambil

dalam 2 senduk dah cukup (nanti kalo ambik lebih jadi kek plak..)

6-selepas masak, boleh la diangkat dan dihidangkan dengan air minuman dan kuih-muih yang dibeli di pasar malam (orang bujang la katakan..hehe)..




1.Adunan lempeng tersebut setelah di kuca (digaul) sebati


2. Lempang..eh..lempeng digoreng setelah naik sendiri tanpa disuruh

3.Lempeng yang sudah siap dimasak dan sedia untuk dilantak (dimakan)

Jadi boleh la anda semua mencubanya. Ha, bagi pelajar university, boleh la dijadikan sebagai sarapan di pagi hari. Dan bagi yang pertama kali nk cuba buat tu, bolehlah bangun diawal pagi (sebelum solat tahjud), buat adunan, lepas sembahyang tahjud dan subuh, boleh terus goring dan makan sebelum ke lecture… juga boleh dimakan dengan sahabat2 tercinta.. (buat housemate saya, kita makan lempeng je la buka sem ni, jimat duit. Makan dalam talam ramai-ramai..haha..memang best..) boleh juga dibawa semasa ziarah junior..mesti diaorg tersentuh-ohh..hehe..ok cuba la ye..wasallam.



Cuti dan Mutabaah

18 Jun 2009

Cuti, merupakan satu perkataan yang biasa kita dengar sejak dari sekolah tadika lagi sehingga la sekarang. Bermacam-macam jenis cuti yang kita tahu, cuti sekolah, cuti bersalin, cuti hari keputeraan sultan, ‘cuti’ sembahyang (bagi perempuan la), cuti-cuti Malaysia dsb. Namun dalam kamus cuti, tiada perkataan yang berbunyi ‘cuti berdakwah’ kerana ianya takkan pernah ada hentinya sehinggalah kita bercuti daripada bernafas dan pergi ‘bercuti’ pula ke alam barzakh. Namun begitu, saya bukan nak membahaskan berkenaan dengan cuti (walaupun saya sekarang sedang bercuti semester), tetapi mungkin boleh bercerita skit la berkenaan dengan cuti dan mindset ‘down’ bagi kader dakwah di IPT. Cuti di rumah dan down..haha..satu mindset yang selalu ditanam dan pesanan2 yang selalu dipesan oleh para murrobi/ah sebelum muttarabi/ah nya pulang bercuti dirumah.

Ye benar,. Alasannya, bila jauh daripada orang2 yang beriman, imannya akan goyah, down dan futur (nauzubillah himin zalik). saya tak menyangkalnya 1000%, sebab memang ada betulnya. Namun begitu, disebabkan mindset kita telah diputar sebegitu rupa oleh murrobi/ah menyebabkan kita menyerah kepada keadaan. Mengikut kembali norma-norma hidup pada zaman jahiliah dahulu. Membuat perkara-perkara laghra, Quran tidak terjaga, tahjjud terburai, subuh hancur, dhuha lingkup dsb..(nauzubillah). Stop for that!!! Cuba kita fikir-fikirkan balik dan renung-renungkan dan muhasabah balik..betul ke boleh jadi macam tu?

Sebanarnya tidak! Kenapa? Ha..ini la alasannya

1-bila cuti dirumah, ada banyak masa untuk baca Quran (xde meeting projek, assignment dsb)

2-boleh solat dimasjid, wirid lama2 dengan jemaah di masjid sbb kalo terus blah pon xbuat ape pon kan? (biasa kat university lepas je solat terus blah, kononnya perasan sibuk dengan kerja-kerja dakwah/assingmnet dsb-bukan semua ye, sesetengah je)

3-ada banyak masa untuk baca buku agama, dakwah, ruhiyyah, mangga..eh..

4-banyak masa untuk belajar agama. Ha, masa ni la kita cuba cari ceramah2 agama, atau kalo best lagi, belajar di pondok (macam kat Kelantan neh ada banyak pondok, pegi je mana-mana yang kamu suka-macam pilih makanan plak)

5-kat rumah xperlu ada meeting projek dengan perempuan, xde nampak perempuan yang seksi ketika lecture yang dok depan kita (sape suruh datang lecture lambat kan-ha-padan muka sbb susah nk jaga pandangan, datag la lambat lagi)

6-pikir2 la sendiri ye sbb situasi setiap orang berbeza-beza..

So bile dok rumah ni la masa yang kita ada untuk meningkatkan lagi prestasi mutabaah kita sebab halagan dan kekangan berkurang..kalo down pon at least kita boleh generate balik iman kita, hadir ke liqo' negeri, minta nasihat by call, sms dsb. Kalo nak dikira, gejala futur juga boleh berlaku di walaupun berada dalam lingkungan orang2 yang beriman. sebab ape? pendapat ana, satu, sebab kita berterusan melakukan maksiat, jauh daripada Allah dan kurang bertaubat. kalo mutabaah xjaga juga boleh jadi futur.. sama-sama lah kita muhasabahkan diri kita ni. so, ambil masa cuti ini mendakwahi keluarga kita...yuk!! gencarkan dakwah family [66:6]..semoga semua sukses ye!! salam mujahadah semua..

p/s: post ini adalah untuk peringatan kepada penulis sendiri!!! yuk..bersemangat!!!

Ekspedisi berakit (bhg. 1-pulau buluh)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

2 minggu lepas, saya berpeluang untuk mengikuti satu program yang dianjurkan oleh syarikat motivasi Purebase Training Center. Program ini khas untuk facilitator2 syarikat. Seramai 50 orang peserta telah terpilih untuk menyertai program ini. Program tahunan yang diadakan pada kali ke-5 ini berlangsung selama 4 hari 3 malam ni Tasik Raban, Lenggong.



Ni la tasik raban kat lenggong tu..

Apa yang saya mahu ceritakan disini adalah berkenaan dengan ekspedisi berakit yang saya sertai. Ianya memang satu pengalaman yang amat-amat manis dan berharga. Kami semua bukan hanya sekadar berakit, tetapi dapat mempelajari berbagai-bagai perkara baru dan menghayati alam ciptaan Allah yang Maha Kuasa seperti yang difirmankan dalama surah Ali-Imran ayat 190-191

190. Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal;

191. (Iaitu) orang-orang Yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini Dengan sia-sia, Maha suci engkau, maka peliharalah Kami dari azab neraka.

Subahanallah…

Sebelum berakit, mestilah perlu ada rakitnya dahulu kan?!. kami dibahagikan dalam 10 kumpulan dimana setiap kumpulan mempunyai 5 orang ahli. Kami diberi masa selama hampir separuh hari untuk menyiapkan rakit. rakit yang terbina hanya daripada buluh itu dibina di sebuah pulau di tasik raban, pulau yang dipenuhi dengan buluh-buluh. Ketika ini, kesabaran dan ketekunan kami diuji. Ye la..semua peserta adalah pelajar universiti yang mengambil course engineering, medic, biology, dan sebagainya, mana biasa mengerat buluh (harap-harap xde la peserta yang xkenal buluh ye). Bermacam-macam gaya keratan yang ditunjukkan, ada dengan parang, gergaji dan sebagainya. Dan antara part yang paling susah adalah menarik buluh keluar daripada rumpunya. Memang susah dan memerelukan tenaga beberapa orang. Namun begitu, apa yang paling saya banggakan ada juga daripada ahli kumpulan2 lain yang saling tolong menolong untuk menarik keluar buluh itu daripada rumpunya..alhamdulillah..ikatan ukhuwah yang kukuh antara kami semua meghindarkan sikap pentingkan diri dan persengketaan


Lebih kurang macam ni la rumpun buluh tu, tapi lagi besar

Maka setelah itu, rakit pon dibina. Pembinaan rakit juga perlu ada cara dan skillnya. Cara susunan buluh juga akan mempengaruhi daya apungan didalam air. Semakin rapat jarak antara buluh semakin tinggi daya keapungan buluh tersebut dalam air (cewah, berhipotesis pulak). Seandainya ikatanya longgar dan salah, maka ketika berakit nanti, akan bercerai berai la rakit tersebut dan kita pula yang akan dirakiti oleh buluh. Daripada hal ni, kita boleh ambil ibrah seperti dalam Firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 103

“ Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (ugama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu Dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu Dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam Yang bersaudara. dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya.”

Subahanallah, begitu indah sekali ayat yang diturunkan Allah ni, dan banyak sekali kita dapat adaptasi intipati dalam ayat tersebut dalam kehidupan kita agar kita menjadi orang islam yang Berjaya didunia dan akhirat.


Gambar hiasan: lbih kurang macam ni la rakit kami (tiada perempuan dalam program kami ye)

Usai membuat rakit, kami diberi masa untuk memasak dan makan. Makanan tengahari itu hanya berlaukkan ikan sardine dan telur (makanan orang bujang la katakan). Walaupun itu sahaja lauknya, namun kami makan dengan begitu berselera sekali dalam talam bersama-sama dengan minuman special-“sky juice tasik raban” (air tasik mentah2 sudey..hehe)

Dalam keadaan penat, kami beramai-ramai saling tolong-menolong menurunkan rakit. rakit kumpulan saya adalah antara yang besar (namun begitu..ceritanya akan dismbung dalam part 2). Kami diminta oleh pihak urusetia untuk menguji rakit kumpulan masing2. Untuk memeriahkan lagi sesi ujian itu, urusetia mengadakan pertandingan. 7 rakit yang pertama sampai akan memenangi pengayuh extra (maklumlah, pengayuh rakit kami hanya dibuat dengan menggunakan bulu je) yang dibuat drp kayu-spesel punya.

Kemudian bermula la perlumbaan itu..ada 3 check point. Kayuhan grup saya agak slow la tp dengan izin Allah, kami dapat juga tempat ke-7, kumpulan terakhir yang memenangi pengayuh extra…waktu itu dah masuk waktu asar dan kami tak payah sembahyang….ye la, tak payah la..err..tak payah la nk tuka pakaian dulu @ mandi2 dulu sbb pakaian kami xkotor dek najis, jadi sah la sembahyangnya insyaAllah..huhu..selepas solat jamak takhir itu (kami semua musafir ditasik raban), urusetia membawa kami pulang ke base camp untuk aktiviti seterusnya.. kami biarkan rakit2 tersebut terikat di pokok2 di pulau buluh..berendam semalaman..ala, biarkan rakit tu ‘water confidence’ dulu sebelum perjalanan yang panjang keesokan harinya..

(bersambung part 2..)

AhMiEzZ Production's Youtube channel

16 Jun 2009

Jemput la singgah di channel youtube ana..mungkin berkongsi sedikit video yang edit sendiri (huhu..my fav thing to do).. klik sini

 
Foto saya
Pemuda Kelantan, Eksekutif IT di sebuah syarikat Oil and Gas. seorang musafir mencari bekalan amal untuk meraih Husnul Khatimah, kerana pengakhiran yang baik akan mendapat sesuatu yang baik di sana..hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t "Tidak aku jadikan jin dan manusia itu melainkan hanyalah untuk beribadah kepadaKu"-51:56

Pengikut

Popular Posts